Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KIRMIZI BEDFORD

Acırlı Felahiye’nin şirin köyü. Kurşunlu’nun eteğinde kurulu. Bizim Oğulcuk’un 10 km. doğusunda. Kayseri’nin uc köyü. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Acırlı Mahallesi.
.
Biz “Acıllı” deriz. Yine öyle diyelim. Acıllılı Zurnacı Ahmet’i iyi biliriz. Oğulcuk’ta çok düğün çalmıştır. Bizim düğünümüze de dem tutmuşluğu vardır rahmetlinin. İnneci (İğneci) Hurşut, Mırık Hüseyin, bir de Kamyoncu Mağser (Mazhar) Yüksel... Acıllılı Mağser’i Oğulcuk’ta tanımayan yoktur. Sebebine gelince kırmızı Bedforduyla Oğulcuk’un pancarını çekmiştir. Cumartesi günleri Boğazlıyan pazarına yük ve yolcu taşımıştır. Yük derken canlı hayvan koyun, keçi, inek, dana, at eşek…buna dahildir. Mağser’in gamıyonu “ıhh!” demeden taşımıştır bu ağır yükü. Hem de yıllarca...
.
Eskiden “makine” derlerdi kamyona. Hatta türkülere bile geçmiştir:
“Aşağıdan gelen yaylı makine
Bırakın kır atı girsin ekine” diye.
.
Bir başka türküde şöyle seslenir aşık sevgilisine:
“Le le le Sakine
Niye gittin tütüne
Gel beraber kaçalım
Bak gidiyor makine”
.
Acıllılı Mağser’in kırmızı Bedfordu böyle bir makineydi."Selvi boylum, al yazmalım" dediği Mağser Kaptan'ın. Yolda kalıp arıza çıkardığı görülmemiştir. Acıllılı Mağser de şen şakrak, büyükle büyük, küçükle küçük bir zatı muhterem. Şakacılığına örnek vereyim mi? Peki.
.
Acıllılı Mağser pancar çekiyor Oğulcuk’tan Fakılı’ya. Altmışlı yıllar. Fakılı’dan trenle Kayseri Şeker’e gidiyor pancar. Mağser Kaptan herkesin pancarını taşıyacak. Lakin Oğulcuklu acele ediyor. En önce kendisini düşünüyor herkes. Mağser Kaptan kimsenin hatırını kırmak istemiyor. Ne yapsın?
Düşündü taşındı.Öncelik sırasını belirlemek için bir formül buldu. Dedi ki pancar sahiplerine:
-Gelin bağalım. Herkes öncelik istiyor. Öncelik sırasını almak için dizilin, sıra olun.
Herkes sıraya geçti. Mağser Kaptan devam etti:
-Şimdi herkes var gucüynen ossursun. Kim daha sesli ossurursa ilkin onun pancarını gotürecağam…
Pancar sahiplerini bir gülmedir aldı:
-İlaha Mağser ağa…Yav sen nasıl biliyosan öyle yap. Önceliği sana bırakıyok, dediler.
.
Gün geldi. Emekliye ayırdı kendisini Mağser Kaptan. Tahmini on, on iki yıl önce onu Acıllı'da gördüm. Ayaküstü konuştuk. Bizim köyden Gara Mövlüd (Mevlit Şahin)’ü, Milazım’ı, Kekecoğlan’ı, Gıroğlan'ı,Hacıysuf’u…sordu. Eski günleri andı. Yaşayanlara selam söyledi.
.
Emri Hak vaki oldu. Dünya değiştirdi Mağser Kaptan. Kırmızı Bedfordu öksüz ve yetim kaldı. Çocukları ata yadigarına kıyamadılar. 1962 model kırmızı Bedfordu satıp elden çıkarmadılar. Bakımını yapıp baba yadigarını korudular.
.
Geçenlerde Kayapınar’da kırmızı Bedfordu gördüm. Çok duygulandım. Mazhar Kaptanın oğulları Erol Yüksel ve Ferdun Yüksel’e gıpta ettim. Babalarının emanetine sahip çıktıkları için. Hayırlı evlat dediğin böyle olur. Kendilerini sevgiyle selamlıyorum.

14.08.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ