Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KAR MI YAĞMIŞ?

Celal Güzelses'in yorumuyla ölümsüzleşen bir Diyarbakır türküsü vardır.Türküye bir göz atalım hele:
"Kar mı yağmış Diyarbakır'ın dağına
Bülbül konmuş bostanına bağına
Yeni gelmiş sarılmanın çağına
Reva mıdır niye ben murad almıyayım

Ah İkbale zeval erse ne var sende kemal var
Mağrur-i kemal olma ki ardınca zeval var
Tek başıma kalsam şeh-i devrana kul olmam
Viran olası hanede evlad ü ayal var
Reva mıdır niye ben murad almıyayım"
Diyarbakır'dayız dostlar. Yağmurlu bi gecenin sabahında geldik Diyarbakır'a.Geldiğimiz günün akşamı kar yağmaya başladı.Hem de lapa lapa...Sitenin güzel bir bahçesi var.Emre'yle çıktık bahçeye, kar topu oynadık.Karlandık bir hayli.Afacanlar şıpın işi kardan adam yaptılar.Keyfine diyecek yoktu aslan parçalarının.
Kar yağdı evet Diyarbakır'a.Hem de yıllardır böyle bir kar görmemiş Diyarbakırlı.Site sorumlusu öyle diyor.Biz de bu vesileyle "Kar yağdı Diyarbakır'a" diyerek Celal Güzelses'in ruhunu şad edelim.
Sabah kalktık.Yer gök beyaz.Bembeyaz.Kar beyazı.Beyazların en güzeli,en arısı,durusu.Hani bir şiir vardır:
"Bütün renkler süratle kirleniyordu
Birinciliği beyaza verdiler"
(Orhan M.Arıburnu)
Erimediği sürece ne güzeldir kar...Ne temizdir.
Kahvaltı sonrası bindim dolmuşa.Kent merkezine indim.Dolmuş şoförü bıçkın bir delikanlı.O karlı buzlu yolda,yoğun trafikte sol eliyle direksiyon sallıyor.Sağ elinde bir tespih...Tespih sallıyor.İnancınız olsun abartmıyorum.Dönüşte bindiğim dolmuşun şoförü de ötekinden geri kalmaz.Bölünmüş yolda kaldırımdan aşağı inen iki yayaya bir çıkıştı "Çıkın kaldırıma."diye.Dur- kalk yaparken sürekli klakson çalıyor.Yolculardan biri uyaracak oldu:"Sana ne kardeşim? İşimi senden mi öğreneceğim?" dedi. Rasgele yerden yolcu almalar,indirmeler...Hatta dönel kavşağın içinde yolcu indirdi. Sizin anlayacağınız dolmuşçular bildiğini okuyor Diyarbakır'da. Şaştım kaldım vallaha.
Neyse... Sur,Ofis. Diyarbakır'ın kalbinin attığı yerler.Oldukça hareketli buralar.Caddeler kalabalık...Hasan Paşa Hanı'nı,Keldani Kilisesi'ni gezdim.Keldani Kilisesi ibadete açık.Elli civarında cemaati varmış.Ulu Cami'nin restorasyon çalışmaları sürüyor.Yıllardır bitirilmemiş.Dört Direkli Minare çok ilginç. Mardin Kapı'ya gittim.Kırklar Dağı,On Gözlü Köprü,Gazi Köşkü tabelalarını izleyerek bir hayli yürüdüm.Surların üzerinden aşağıda uzanan Dicle nehrinin iki yanındaki sebze,meyve bahçelerini seyrettim.Diyarbakırlılar akıllılık etmişler.Can eksen can bitecek bu toprakları beton tarlası yapmamışlar.O meşhur Diyarbakır karpuzu burada yetişiyor işte.
Ey azizler...Diyarbakır kar beyazlığında.Sessiz sakin.Bu sükunetin daim olması huzur ve güvenin sürmesi hepimizin dileği.

14.01.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ