Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KAFA MI BIRAKTIN?

Bizim ihtiyar delikanlı.Sevgili hısımım Mahsun (Maksut) Yarol.Şeker şerbet bir adam.Adam gibi adam.Büyükle büyük olur küçükle küçük.Bulunduğu meclislerde güneşler açar. Kahkaha tufanları estirir. Nüktedandır.Geçenlerde bir yönünü daha öğrendim.Ozanlığı da var hısımımın.Diyor ki Mahsun Can:”Bir arabam var dağları aşar / Siz varken saz çalıp türkü söylemek bize mi düşer?”
Bu iki dize hem ozanlığının kanıtı,hem de usta şoförlüğünün.Türkiye’yi geçtim Avrupa yollarında direksiyon sallamıştır.O yolların dili olsa da söylese...Şimdi emeklidir.Bir ayağı Belçika’da,bir ayağı Boğazlıyan’da. Volvo meraklısıdır Mahsun Kaptan.Son baharda biner Volvo’ya.Çıkar Avrupa yoluna.Kafasına eser,evvel baharda döner gelir Belçika’dan Boğazlıyan’a.
O yolları karış karış bilir.Nerde ne var? Hangi yerde mola verilir? Nereler güvenlikli,nereler tekin değil? Sor anlatsın.Erinmez,yorulmaz.Uzun yıllar Tır sürücülüğü yaptı.Avrupa’da ayak basmadığı yer yok.Başta Fransızca olmak üzere hemen hemen tüm Avrupa dillerini pat sat bilir.Tarzanca anlatır meramını.Hele gümrükçüler... Sanki kankası bizim hısımın. Hepsiyle samimi diyaloğu var.
Bir gün bizim Osman’la (Topaloğlu) Mahsun Nevşehir’e gidecekler.Atlarlar Volvo’ya.Çıkarlar yola.İkindi sonrası.Nevşehir’e varıp dönecekler.Mahsun Kaptan direksiyonda.”At sahibine göre kişner.” Volvo yol istiyor.Mahsun da hakkını veriyor. Basıyor gaza.Cinliyokuş’u çıkıyorlar.Ovakent (Horan) yol ayrımı,Özler (Taf)’e aşağı Volvo bir kuş gibi kanatlı.Uçuyor...
Osman hız ibresine bakıyor:150-160. İbre gittikçe tırmanıyor.Özler’e aşağı inerken 180’i gösteriyor.190...200. Aman yaman...Osman’ı alıyor bir telaş. Ne yapsa da kaptanı uyarsa?..Bu
gidiş,gidiş değil.Volvo’nun lastikleri yola değmiyor. Diyor ki Osman:
“Abi Cavlak’ta dursak da ikindi namazını kılsak...”
Cavlak (Bahariye) Fakılı yolunda. Cavlak nere,Taf nere?
Mahsun,Osman’a çıkışıyor:
“Ne diyorsun sen Osman? Ne Cavlak’ı? Burası Taf...Sen iyi misin?”
Osman’ın aradığı da bu zaten:
“Adamda kafa mı koydun ihtiyar? İbre 200’ü gördü.Bi mola verek de kendimize gelek Allah’ını seversen.”
Taf’ta kısa bir moladan sonra ağır ol da molla desinler havasında tutuyorlar Nevşehir’in yolunu.

09.01.2013

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ