Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

İŞ AHLAKI

Şimdi ahlak üstüne ahkam kesecek değilim. Genel tanımıyla ahlakın “Öz saygısı” olduğunu bilmeyenimiz var mı? Bu hususta kafa yoranlar ölçüyü şöyle koymuş:”Sana yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma.” Ölçü budur.

İş ahlakına gelince bir insanın işini sevmesi,işini ibadet gibi aziz bilimesidir iş ahlakı. İşini iyi yapacaksın.Hizmet ürettiğin insanlara da “velinimet” gözüyle bakacaksın.Kim tutar seni? Böyle insanlara “Yürü ya kulum!” der Yüce Tanrı. Yürümek için yola düşenin yolu açık olsun. El ucuyla iş yapan,müşterisine yolunacak kaz gözüyle bakan kısa zamanda boğazına torbayı takar. Asar kilidi ekmek kapısına.Başlar “Kahpe felek sana n’ettim,n’eyledim” diye teraneye.Kardeşim ne ettinse sen ettin.Bunda feleğin suçu ne?

“İşini iyi yapmak,müşteriye saygı...”dedik.Sözü fazla uzatmadan sözü Fenerbahçe ve Galatasaray’ın hafta sonundaki geriden gelip kazandıkları müsabakalara getireceğim.Bu maçlarda hiç yakıştıramadığım iki üç hususa parmak basacağım.

Fenerbahçe,Kasımpaşa’yı 1-0 geriye düştüğü karşılaşmada 3-1 yenmeyi başardı.Aferin.Bu taktire değer.Fenerbahçe Kaptanı Emre Belozoğlu’nun hırçın tavırları,Kasımpaşa kulübesine ettiği küfürler bu taktirin dışındadır.Bir kaptana yakışmaz.Kaptan çelik gibi iradeli ve soğukkanlı olmalıdır.Hem arkadaşlarına,hem rakiplerine hem de futbolseverlere saygılı olmak zorundadır.Statları dolduran futbolseverler “müşteri” dir.Maç izlemeye gelmiştir.Orada kabadayılık,külhanbeyliği yapmak yakışır mı bir kaptana?

Ya Kaleci Volkan? Ne kadar agresif.Nedir bu öfke kardeşim? Kendine hakim ol biraz.

Gelelim Galatasaray’a.Ordu önünde 2-0 geriye düş.Silkin.Şahlan...Maçı 4-2 kazan.Binlerce aferinler! Helal olsun.

Bu zaferin gölgesi var ne yazık ki! Teknik heyetin zafiyeti.Hırçınlığı...Başta Teknik Direktör Fatih Terim ve yardımcısı Hasan Şaş.O ne şiddet,ne celal! Ya Gökhan Zan’ın tavırlarına ne demeli? Hakemi parçalayacak nerdeyse...Hakem yanlış kararlar verebilir. O da bir insandır.Sen işini iyi yap. Maçı bırakma.Emeğin yerde kalmaz kardeşim. Hakemi azarla.Rakibini itele,kakala. Olmaz...Yakışmaz...

Fatih Terim gibi futbolumuzda idol olmuş bir insanın kendini kontrol etmesi gerek.Çünkü rol modeldir o.Bir fenomendir.Bir mahalle kabadayısı gibi davranmaya hakkı yoktur.Hem öğrencilerine,hem de futbolseverlere duruşuyla,soğukkanlılığıyla, iş ahlakıyla örnek olmak durumundadır.Yengide veya yenilgide bir teknik direktörün itidali kaybetmemesi lazımdır.

Ya o sevinç gösterilerine ne demeli.Yaşını başını almış iki adam.Biri Galatasaray’ın Teknik Direktörü Terim,diğeri yönetici Albayrak.Terim’in yardımcısı Hasan Şaş...Tribüne gönderildiler ya.Nasıl sıçrıyorlar havaya.Albayrak’la Şaş sarılmışlar Terim’e.Adamı boğacaklar nerdeyse.Terim:”Bırakın kardeşim...”diye çırpınıyor, ama dinleyen kim?

Atatürk’ün:”Ben sporcunun zeki,çevik ve ahlaklısını severim.” deyişi manidardır.Bu sözün altına ben de imzamı atarım.

28.02.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ