Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

İPEK (DEMİR)YOLU

İpek Yolu, Yahya Aksoy hocamızın kitaplaştırdığı bir güzergah. Bu yoldan nice kervanlar gelip geçmiş. Nice göç dalgaları bu yollardan göçüp gitmiş. Taa Çin’den Maçin’den gelip Anadolu üzerinden Avrupaya uzanan kadim yol.
.
Yahya Aksoy elde demir asa, ayakta demir çarık yollara düşmüş.Tarihi İpek yolunda seyir seyran etmiş. İncelemeler yapmış. Araştırmış. İzlenimlerini anlatmış Tarihi İpek Yolu’nda.
.
İpek Yolu eski canlılığını kaybetti. Şimdilerde tarihi ipek yolunu yeniden canlandırmak için bazı çalışmalar yapılıyor. Tarihi ipek yolu, İpek (Demir)Yolu projesiyle yeniden eski ihtişamına kavuşacak.
Nitekim tarihi İpek (Demir)Yolu’nda ilk tren katarı yola çıktı. Haberi gazetelerden okumuşsunuzdur. Tarihi İpek (Demir)Yolu’nda yük taşıyacak tren katarı Mersin Yenice Tren Garı’ndan hareket etti. Tren katarında 32 konteyner bulunuyor. Bu konteynerlerde tarımsal ürünler ve inşaat malzemeleri bulunuyor.
Bu tren katarı 7 gün içerisinde Gürcistan ve Azerbaycan’a uğrayıp Türkmenistan’a ulaşacak.
.
İlk sefer olması nedeniyle Yenice’de bir tören düzenlendi. Treni uğurlama törenine TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, Kazakistan Demiryolları Multimodal Taşımalar Müdürü Nurzhan Alpyspekov, Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez katıldı.
.
Tarihi İpek (Demir)Yolu’nda ilk ihracat treni olması bakımından bu çok önemli. İhracatın gelişmesinde hızlı taşımacılık ön plandadır. Hızlı ve seri taşımacılık sanayiciler ve ihracatçıların işini kolaylaştırır. Kim bilir, ilerde İpek (Demir)Yolu Çin’e kadar uzanır. Kara tren oralara kadar gider, gelir.
.
Ben inanıyorum ki bu haber Yahya Aksoy hocamızı çok sevindirecektir. Kendisini selamlıyorum.

06.12.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ