Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

İNSAN OKUR

İnsan. Eşref-i mahlukat. Yaratılanlar (mahlukat)ın en şereflisi. Öyle mi? Elhak öyledir. Lakin kimi hallerde yaratılanların en şereflisi insan esfel-i safilin oluyor. Sefiller sefili yani.
İlk bakışta bu iki söylem arasında tezat var gibi. İnsan nasıl olur da hem yaratılanların en şereflisi, hem de sefiller sefili olur? Aslında tezat mezat yok. İp gibi doğru bir söyleyiş.
.
Burda bir nefeslenelim. Muhyiddin Abdal'a kulak verelim. Bakın ne diyor Muhyiddin Abdal:
.
"İnsan insan derler idi
İnsan nedir şimdi bildim
Can can deyu söylerlerdi
Ben can nedir şimdi bildim"
.
Tam da burada insanı diğer yaratılanlardan farklı kılan özelliği nedir sorusu akla geliyor. Konuşması mı? Gülmesi mi? Düşünmesi mi?
Bu soru üstüne kafa yoranların kimisi "İnsan konuşan hayvandır." demiş. Bazıları "İnsan düşünen hayvandır."tanımını yapmış. Kimi de "İnsan gülen hayvandır." deyip noktayı koymuş.
Hepsinin haklı tarafları var. Ama diğer hayvanlar arasında konuşan, düşünen, gülen yok mu? Var. Vardır kardeşim. Şimdi beni söyletmeyin Allah aşkına...
.
Ben de diyorum ki: "İnsan okuyan hayvandır." Bana insan dışında okuyan hayvan gösterebilir misiniz?
.
İnsan kitab-ı Rab'tır. Hem okuyan hem de okunan bir varlık.
Bir zamanlar Kültür Bakanlığı "İnsan okur" kampanyası açmıştı. Stadyumlarda öğrencilerin eline kitaplar tutuşturulmuş okuma şölenleri yapılmıştı. Göstermelik. Rekorlar Kitabı'na girmekti maksat. Göz boyamanın daniskası. Bindirilmiş kıtalarla okuma seansları...
.
Vay vay! Kim, kimi kandırıyor kardeşim? Yaptığın işin doğruluğuna en başta sen inanıyor musun?
Okuma ekmek gibi, su gibi yaşamsal bir ihtiyaç. Bu bilinci verebildin mi? Yok.
Yüce Yaratan'ın ilk emri "İkra' biismi Rabbike..." değil mi? Öyleyse insan olmak için okuyacaksın. Okumalısın. Okumalıyız. Bunun lamı cimi yok.
.
İnsan okur. Okuyarak insan olunur dostlarım.

14.06.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ