Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

İHTİYAT



Herhangi bir konuda ileriyi düşünerek ölçülü davranmadır ihtiyat. Arapça kökenlidir. Askerlik terimi olarak kullanılırsa şu mânâya geliyor: “Savaş sırasında harekatın gelişmesine etkide bulunmak için her an savaşa girebilecek biçimde hazır bulundurulan birliklerin adı.”

Sene 1974. Kıbrıs’a çıkarma yaptı Türk Ordusu. Takvimler 20 Temmuz’u gösteriyor. O sabah Başbakan Bülent Ecevit’in “Biz Kıbrıs’a barış için gidiyoruz.” sözü yankılanıyor radyolarda. Televizyon pek yaygın değil o sıralar.

Irgatlık zamanı. Arpalar biçiliyor. Gara İrbağam (İbrahim Fidan) askerden geleli birkaç ay olmuş. Topçu çavuşu. Askerliğini Hasdal’da yapmış. Türkiye’ye yeni gelen 175’lik topların ilk eğitimini yapan birlikte üstün başarı göstermiş.

Gara İrbağam’in içine bir sızı düştü: “Allah vire de beni çağırmasalar.” diyor. Yılbaşında piyangodan 12.500 lira aldı. Bu parayla ev yaptırıyor. Borçlandı da... Borcu bir an önce bitirmek için günlüğe gidiyor. Gara İrbağam iyi tırpancıydı. Ekin biçmede üstüne yoktu. Aranan elemandı doğrusu.

Günlerden 24 Temmuz. Gara İrbağam Saracoğlu’nda emmisi Milazım’ın ekinini biçiyor. Emmi karısı Adiviye öğle yemeği için ocak çattı. Pilav pişirecek. Irgatlık tarlasında pilav, yanında kesekli çalkama ayran... Ne keyifli bir yemesi olur.

Köy bekçisi Gani binmiş eşeğine. Geldi:

-İrbağam! Arkadaş seni asgere isdiyollar.

Gara İrbağam’in başından aşağı kaynar sular döküldü. Korktuğu başına geldi. Ne yapsın? Tırpanı attı bir kenara. Düştü Gani’nin peşine. Geldiler Muhtar Gara Etem (Etem Şahin)’in odasına. İki jandarma, bir jandarma başçavuşu. Emri tebliğ ettiler Gara İrbağam’e:

-İbrahim Çavuş! Yirmi dört saat içinde birliğine teslim olacaksın.

Gara İrbağam eşi Gülten’le vedalaştı. Anasının, babasının elini öptü:

-Haggınızı helal idin, deyip çıktı evden. Cebinde 30 lira harçlığı var. Amcası Hamdi Alamancı. İzinde. Aldı Gara İrbağam’i. Hasan Gündoğan’ın arabasına bindirdi. Geldiler Boğazlıyan’a. Askerlik şubesinin önü ana baba günü. Bando, marşlar çalıyor. Radyoda Hasan Mutlucan kahramanlık türküleri söylüyor:


“Yine de şahlanıyor aman

Kolbaşının yandım da kır atı

Görünüyor yandım aman

Bize serhat yolları.



Davullar çalınsın aman

Aman da ceng-i cengi de harbiyi

Görünüyor yandım aman

Bize sefer yolları”


Gara İrbağam’de moral sıfırın altında. Emmisi Hamdi, askerlik şubesi başkanı yüzbaşıya seslendi:

-Gomutanım 33’lüleri gonderin. Biz gidek düşmana garşı...

Niyeti, yeğeninin moralini düzeltmek. 500 lira soktu cebine Gara İrbağam’in:

-Haşlık it yiğenim. Gule gule git. Gule gule gel, dedi.

Emmisinin verdiği 500 lira Gara İbrağam’in moralini düzeltti. Oğulcuk’ta Nevzat Açıkgöz’le Mehmet Şahin (Cüllüz Memet) de ihtiyatlığa çağrılanlardan. Hemen yola düştüler. Ertesi sabah İstanbul’a vasıl oldular. Gara İrbağam Hasdal’a geldi. Birliği arazideymiş. Varıp birliğine teslim oldu. Üsteğmeni Doğan Adalı Gara İrbağam’e sarıldı:

-İbrahim Çavuş! Emir gelsin Atina’ya kadar gideceğiz, dedi.

On beş gün kaldı ihtiyatlıkta Gara İrbağam. Nevzat’la Mehmet kırk beşer gün... On beşinci günün ikindisinde haber geldi. Bıraktılar ihtiyat askerlerini. Gara İrbağam uçtu sevinçten. O günleri anlatır şimdi. Şöyle noktayı koyar İbrahim Çavuş:

-Yirmi ay asgerlik yapdım. Gozümde büyümedi. On beş gunnük ihtiyatlık, sanki on beş sene gibi geldi. Allah bi daha gosdermesin.

18.09.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ