Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

İDEALİST ÖĞRETMEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “İdealist öğretmen noktasında sıkıntımız var.” dedi. Nerede söyledi bunları ?
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreninde.
Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye'de her alanda çok büyük reformlara imza attık. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim öğretim ve kültürdür.” saptamasında bulundu.
İdealist öğretmen noktasında sıkıntı olduğuna dikkat çeken Sayın Cumhurbaşkanı, "Kuralar çekiliyor. Güneydoğu ve Doğu. Buralara gidecek öğretmenlerimiz bakıyorsunuz hemen bir gider gibi yapıyor ve ondan sonra tekrar Ankara, İzmir, İstanbul'a gelmenin yollarını arıyor. Yok eş durumu, yok şu, yok bu. O gün kura çekildiğinde çıkınca sevinçten sıçrıyor.” İfadelerini kullandı.
.
İdealist öğretmen nasıldır? Nasıl bir öğretmendir idealist öğretmen? Öğretmen Marşı’nda bu soruların yanıtını bulabilirsiniz. Ben ikinci kıtasını alayım. Bir idealist öğretmenin ağzından:
.
“Candan açtık cehle karşı bir savaş,
Ey bu yolda ant içen genç arkadaş!
Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş;
Durma durma koş.
Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;
Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.”
.
İsmail Hikmet ERTAYLAN yazmış Öğretmen Marşı’nı. Cevat Memduh ALTAR bestelemiş. Ertaylan ve Altar. İkisi de öğretmen. Cumhuriyetin öğretmeni. İdealist öğretmenler...
Cevat Memduh Altar, Gazi Muallim Mektebinde müzik öğretmenliği yapmış. O yıllarda (1930’lu yıllar)bestelemiş Öğretmen Marşı’nı. Zaten bundan başka beste de yapmamış.
.
Günümüzde idealist öğretmen sıkıntısı var. Sebeplerine bir bakalım mı? Sayın Cumhurbaşkanı son 15 yılda eğitim ve kültür alanında arzu edilen gelişmeyi sağlayamadığımızı ifade buyuruyor. Doğrudur. Son 15 yılda milli eğitimde tam tamına 6 bakan görev yapmış. Her gelen yeni bir şeyler yapmış. Gelen gideni aratmış. Olan eğitime olmuş. Halimiz ortada.
.
Ben görevdeki bakan Sayın İsmet Yılmaz’ın biyografisini okudum. Denizci ve hukukçu. Halbuki eğitim meselelerini iyi bilen ve eğitim camiasını iyi tanıyan bir eğitimcinin bakan olması daha doğru olurdu.
.
Öğretmen okulları kapatıldı. İdealist öğretmeni nerede yetiştireceksin? Öğretmen okullarında çekirdekten yetişme öğretmen yetiştiriliyordu. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen yetiştirme işini YÖK’e bıraktı.
Sayın Cumhurbaşkanı idealist öğretmen yetiştirmek için bakanlığın YÖK’le ortak çalışacağını söyledi. Dileğim bu çalışmalar kısa sürede sonuçlanır. İdealist öğretmen yetiştiren eğitim kurumları yeniden eğitim ve öğretime açılır.

02.10.2017
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
06.10.2017 21:35:00

Suzan Hanım. Teşekkür ederim. Eğitim mevzusu çok derindir.Siz de yarış atı gibi sahaya sürülen yavrularımızın psikopat olarak yetiştiğine vurgu yapmışsınız. "Çocuklar ana kucağı görmeden okulun ocağına atılıyor." diyorsunuz. Okul-aile işbirliği yürütülebilse bu sorun kısmen çözülür.
Okul sonrası antisosyal, ruhsuz bir kişilik kalıyor görüşünüze de kısmen katılıyorum. Ancak bunda velilerin de suçu var. Velilerimiz öğrencileri yürütüp solutmuyor. Bir yarıştır gidiyor.Özel öğretmenler, eğitim kursları şudur, budur...Çocuklarımız "test-tost" arasında ömür tüketiyor.
İdealist öğretmen yetiştirme bağlamında ne yazık ki çok gerilere düştük. Öğretmen okulları orta öğretim düzeyinde kapatıldı.Halbuki kırklı yıllarda uygulanan Köy Enstitüleri projesine benzer bir çalışma yapılabilirdi.Ben Boğazlıyan Oğulcuk köyündenim. Benim ilkokul öğretmenim Hamdi Ünal Köy Enstitüsü mezunuydu.Aynı köylüydük. Hamdi Ünal Oğulcuk'ta tam tamına 20 yıl öğretmenlik yaptı. O idealle yetişti çünkü."Köyüme gideceğim. Köyümde çalışacağım." idealiyle. Şimdi YÖK, birkaç aylık formasyonla öğretmen yetiştiriyor. Köy görmemiş gençler köyde öğretmenlik yapacak!Siz hiç birkaç aylık formasyon alıp doktor olan gördünüz mü? Birkaç aylık formasyonla avukat, hakim, savcı olan var mı?
Doğuda görev yapacak öğretmenler birkaç aylık bir çalışmayla Kürtçe öğrenebilir. Böylece öğrencisiyle ve çevresiyle daha iyi iletişim kurar bu öğretmenler.Oralarda görev yapacak öğretmenlerin Kürtçeye de vakıf olması gerekir bence.
Bu mevzu derin mi derin.Çözülür çözülmesine de...

SUZAN
06.10.2017 00:46:00

Sayın Topaloğlu. Cumhurbaşkanımız doğruyu söyledi. Eğitim alanında ilerleme sağlanamadı. Hatta öyle gerileme oldu ki, aklıbaşında okula başlayan çocuklar psikopat olarak mezun oluyorlar. Çünkü çocuklar ilk okuldan başlayarak yarış atı gibi sahaya sürülüyor. Sütten kesilip kreşe başlıyor. Sonra ana okulu, sonra ilk okul. Çocuklar ana kucağı görmeden okulun ocağına atılıyorlar. Yirmi yirbeş yaşına kadar eğitim sürüyor. Sonrası süper eğitilmiş insan yerine antisosyal ruhsuz bir kişilik kalıyor.

Diğer taraftan, atanan öğretmen doğuya hizmete gönderiliyor.Hatta ilk okullara dahi İngilizce öğretmenleri atanıyor. Atanıyor atanmasına da oradaki çocuk Türkçeyi bilmiyor, öğretmen Kürtçeyi bilmiyor, öğretmen öğrenci iletişim kuramıyor ama ingilizce öğretmek için çırpınıyor. Sınıf öğretmenleri için de aynı durum geçerli.Türkçe bilmeyen çocuğa Kürtçe bilmeyen öğretmen ders anlatıyor. Bu öğretmenler önce dil öğretmek zorunda, sonra iletişim kurup müfredatı uygulamak sonrada ana okulundan beri yetişmiş çocuklarla aynı soruları cevaplayarak sınavlarda başarılı olmak zorunda. Öğrenci başarısız ise öğretmende başarısız demektir. Bu sorunlar çözülmeden, doğuda hizmet verecek öğretmenin başarılı olması beklenemez. Başarısız olacağı bölgede görev yapmayı kim ister?

RÜSTEM FİLİZ
03.10.2017 12:53:00

Elinize dilinize sağlık...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ