Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

İDEALİNİZDEKİ MESLEK

Hamdi Öğretmen (Hamdi Ünal),Pazarören Köy Enstitüsü’nü bitirdi.Hem duvar örer,hem de demir döverdi.Malası,çekici çakülü,örsü, körüğü okulda araç odasında dururdu.Hamdi Öğretmeni çekemeyenler:

”Ne olacak...Pazarören’de duvar örerek öğretmen oldu.Onun öğretmenliğine gulasma(Kulak asma).”derlerdi.

Halbuki Hamdi Öğretmen 17 yıl çalıştı bizim köyde.Sayısız öğrenci yetiştirdi.Çocuklar okusun diye çırpındı.Analara babalara gitti, geldi.Çoklarımızın üstünde emeği var.

Bir gün olay anlatma babından bize örnek veriyor:”Güneş Toraman Dağları’ndan yavaş yavaş yükseliyordu.Safet Ağa eşeğine binmiş,sırtında tırpanı tarlaya gidiyordu...”

Aile Bilgisi Dersi’ndeyiz.Çay demlemeden bahsediyor:”Çayı demlemek için üstüne temiz bir bez örtülmesi gerekir.”diyor ve uyarıyordu bizleri:”Sakın ha...Havlu,peşkir,mendil gibi şeyler örtmeyin.”

Uygulama Bahçesi için taaa Çorak’tan çim kesip getirmelerimiz...Uygulama Bahçesi’nin cennet bahçelerinden bir köşe oluşu hep Hamdi Öğretmen sayesindedir.

“Sıcak yastık”yaptık Uygulama Bahçesi’ne.Bir metre derinlikte, 60 santim eninde ve bir metre boyunda bir çukur kazdık.Tabana at gübresi serdik.Üstüne cam çerçeve koyduk.Domates ektik sıcak yastığa.Mart ayında domates ekimi...Köyde olay oldu:”Hamdi Öğretmen camekanda domates yetiştiriyormuş”diye.Yetiştirdik de nitekim...

Hamdi Öğretmen bir derste soruyor öğrencilere:”İdealinizdeki meslek nedir?Ne olmak istiyorsunuz?”diye.

Talip böle (Kaya) :

”Çiftçi olacağım.”diyor.

Rıza emmi (Aslan)’ın da gönlündeki meslek çiftçilik.Sıra Nur Doğan Abi’ye (Topaloğlu) geliyor:

”İnönü olacağım.”diyor Nur Doğan abi.

İnönü o sıralar cumhurbaşkanı.Nur Doğan abi büyük düşünüyor.Siyasal’ı bitirdikten sonra kaymakamlık,valilik yapıyor.Danıştay üyeliği ve milletvekilliği kariyerinin doruk noktası oluyor Nur Doğan abinin.

Devlet hizmetinde yansız,Hak’tan ve halktan yana bir politikası var.Bizim köyde:”Nur Doğan abi iş yapmaz.”derlerdi.Belki de bu herkese ve her kesime aynı mesafede kalma titizliğinden kaynaklanıyordu.Çalmadı,çırpmadı.Onurlu bir yaşam sürdü.Biraz eğilip bükülse bakan bile olurdu.Ama O hak bildiği yolda yürüdü.

Işıklar içinde uyusun...

17.02.2013
OKUR YORUMLARI
latif
18.02.2013 10:20:00

yazılarınızı beğenerek zevkle okuyorum.Akıcı bir üslubunuz var. değişik konularda da yazıyorsunuz.Bence insanlar mümkün olabildiğince gözlemlerini ve birikimlerini birbiriyle paylaşabilmeli..saygılar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ