Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

HIDIRELLEZ

Hıdrellezin Oğulcuk ağzında söylenişi hıdırillez. Sözcüğün aslı Hızır-İlyas. Hızır İlyas Günü. Buna eskiler “Rûz-ı Hızır” derlerdi. Hızır Günü...

Bilindiği üzere Hızır ve İlyas ölümsüzlük payesine erişmiş gayb erenleri. Kimselerden...Âb-ı hayat içmişler. Bengi sudan...Yunus Emre “Geldi Geçti Ömrüm Benim” şiirini bağlarken bu olguyu vurgular son dörtlükte. Yazalım efendim:

.

“Yunus Emre bu dünyada

İki kişi kalır derler

Meğer Hızır İlyas ola

Ãb-i hayat içmiş gibi”

.

Darda bunda kalana yardım edenler. Boz atlı Hızır...İlyas... Çaresizlerin carına yetişen. Hızır ve İlyas’ın peygamber olduğunu söyleyenler bile var.

Hıdrellez Günü 6 Mayıs. Bizim Oğulcuk’ta fideleme çalışmalarının hız kazanması Hıdrellez’le başlar. Anasır-ı erbaa 6 Mayıs’tan sonra birleşir. Şimdi “Anasır-ı erbaa nedir?” diyenler olacak. Evrenin yaratılış hamurundaki dört cevherdir. Bunlar da hava,su,ateş ve toprak...Bu dört unsur uyumlu birleşirse tohumlar yeşerir. Fideler büyür. Hamlar has olur.

Hıdrellez’in bizim için de çok özel bir anlamı var. Sabra tahammülünüz vardır. Bilirim. Özetle anlatayım:

K.Maraş’tayız. Sene 1989. Aylardan mayıs. Kuraklık kasıp kavuruyor. Bir damla yağmura hasret toprak ana...Eşim Fatma ( Peruz) hamile. Karnı burnunda. O zaman şimdiki gibi değil. Doğacak yavrumuzun cinsiyetini bilmiyoruz. Eren erkek kardeş bekliyor. Adını bile hazırlamış. Tanju olacak(mış). Ben “Sağlıklı olsun da...” diyorum. Kız-erkek takıntım yok. Ortalık da ramazan. Ramazanın son günleri. Nurettin Şahin ailesi konuğumuz. Ramazan Bayramı’nı birlikte kutlayacağız.

Bayram gecesi Fatma’m rahatsızlandı. Hastaneye getirdik. Sözü uzatmayalım. Bayram günü nur topu gibi bir kızımız oldu. Günlerdir süren kuraklık da bitti. Bir yağmur... Bir yağmur...Bu yağmurdan esinli minik yavrumuzun adını Yağmur koyduk.

Hastaneden eve bir gelişimiz vardı, görmeliydiniz. Cümbür cemaat...

O yıl üç bayramı birlikte kutladık. Hıdrellez, Ramazan Bayramı, bir de Yağmur’umuz.

İşte böyle dostlar. Hıdrellez’in bizim için çok özel anlamı bundan ibarettir.

Hıdrellez’iniz kutlu olsun.

07.05.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ