Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

HAYIRLI YOLA GİDENLER

Halil Atılgan derlemiş. Kaynak kişi Necla Babacan Gen. Deyiş Adana yöresinden. İlk dörtlüğünü yazayım:
.
“Aşk yoluna canı feda kılanlar
Siz de düştünüz mü zora ben gibi
Bir Leyla misali Mecnun olanlar
Yaktınız mı canı nara ben gibi”
.
Gerçek aşık aşk yoluna canı, başı feda kılandır. Soruyor çilekeş aşık “Siz de benim gibi zora düştünüz mü? Canınızı ateşlerde yaktınız mı?” diye. Bir istifham sanatı yapılıyor. Bildiğini bilmezleniyor ozanımız. Zora düşmeden sıkıntıya, çileye katlanmadan aşık maşukuna kavuşabilir mi? Bunu biliyor da bilmezden geliyor. Buna tecahül-i arif derler efendim.
.
Hayırlı yola gelelim. Ya da hayırlı yola gidelim. Gidelim mi? Gidelim. Bizim yörede hayırlı yol Kabe yoludur. Hacca gitmek tabiri yerine kullanılır. Hayırlı yolun yolcuları yolculuk öncesinde yol hazırlığı yaparlar. Aşkla, şevkle...
Konu komşuyla, eş dostla, yarenle,hısım akrabayla halleşirler. Yemek verirler. Hacı yemeğidir bu. Yemeğe tüm köy halkı davet edilir. Komşu köylerden de davetliler gelir. Kur’an okunur. Dua edilir. Yemek sonunda hacı adayı helallik ister. Helalleşilir.
.
Vakti zamanında Hacıysuf (Hacı Yusuf Ceyhan) Hacca gidecek. Tüm hazırlıklar tamam. Yolculuk başlayacak Oğulcuk’tan. O zaman öyle uçak muçak yok. Otobüsle veya vapurla gidiliyor Hicaza. Yolculuk günlerce sürüyor. Hayırlı yolculuk gidiş- dönüş iki aydan fazla. Gidip de gelmemek, gelip de görmemek var.
Hacıysuf eşiyle dostuyla, hısım akrabasıyla helalleşti. Yolculuk öncesi Cuma namazında camide ayağa kalktı. Helallik istedi:
-Gomşular, dedi. Hayıllı yola gidiyom. Allah cümlenize nasip itsin. Hakkınızı helal idin. Gidip de dönmemek, gelip de gormemek var. Benden yana kimde hakkım varısa helali hoş ossun.
Camide bir uğuldaşma. Birkaç cılız ses ağız ucuyla helallik verdi. Çoğunluk oralı bile olmadı. Mırıldanmalar, dırıldanmalar…
Hacıysuf ayakta. Şöyle bir baktı cemaate. Kesik kesik güldü. Sesini yükseltti:
-Ihı…Ihı…Ihıg…Valla gomşular ne nazlanıyonuz ki? Ben bu yola gidecağam. İsder hakkınızı helal idin, isder itmeyin. İtseniz de gidecağam, itmeseniz de… dedi.
Gülüşmeler oldu. Cemaat dağıldı. Daha sonra yorumlar yapıldı:
-Yav, Kel Hacıysuf gine yapacağını yapdı. Kimselere eyvallah itmedi, diye.

10.08.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ