Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

HAYDİ ABBAS!

Şiir Cahit Sıtkı’nın.Müzik kimin,bilmiyorum.Bunu alışıldık biçimiyle ifade edersek şöyle söylememiz gerekir:Güfte; Cahit Sıtkı Tarancı, beste;bilinmiyor. Belki de Mustafa Keser’indir bu şiirin müziği. Ben adaşımdan dinledim. Öyle bir okuyor ki...Mustafa Keser’in yorumu mükemmel. Güfte-beste-yorum öylesine örtüşmüş ki bize “Hezar tahsin!” demek kalıyor.Mest-i hayran dinliyoruz.Bazen sahnede çilingir sofrası kuruluyor.Müzikle oyun birleşiyor. Mustafa Keser hem söylüyor,hem yaşıyor.Var ol adaşım! Sesine,nefesine,gönlüne sağlık...

Hemen her programında istenen bir şarkı “Abbas”.Mustafa Keser iki saati aşkın canlı yayında izleyicilerin duygularına tercüman oluyor.Fıkralar anlatıyor.Meddahlık yapıyor.Taklitler...Şakalar. O halaylar, oyunlar... Maşallahı hak ediyor yani. TRT MÜZİK’te her Cumartesi, Pazar akşamı bu müzik,oyun ve söz gösterisi devam ediyor Mustafa Keser’in.

Buraya kadar her şey tamam da benim takıldığım bir husus var: “Abbas”ın içine eklenen dörtlüğün ilk dizesi değiştirilmiş.”Abbas” serbest ölçüyle yazılmış.Alıntı dörtlük hece ölçüsüyle. “Korktuğum Şey”den alınma bu dörtlük. Bu da Tarancı’nın bir başka şiiri.

Olabilir...Yakışmış da...Ama dörtlüğün ilk dizesinin değiştirilmesi hiç yakışmamış.İlk dize “Ne yardan geçilir,ne serden”. Bu aynı zamanda kalıplaşmış söz öbeği.Deyim.Deyimler kalıp sözlerdir.Kelimelerin yerini değiştiremezsiniz.Anlamdaşını kullanamazsınız.Hele bir şiirde!

Defalarca dinledim.Keser:” Ne serden geçilir,ne yardan” diyor.Facebook’taki sitesinde de aynı. ”Yardan”, “Serden” kelimeleri akla takla olmuş.Dizedeki iç ahenk bozulmuş haliyle. “...serden/...gecelerden/...tepelerden” kelimelerindeki tam uyak “serden”i başa alırsanız dolgunluğunu yitiriyor.

Cahit Sıtkı söz ustasıdır.Sözcüklerini seçer.Söz dizisini ince eleyip sık dokuyarak oluşturur.

Mustafa Keser’in bu hataya nasıl düştüğünü anlayabilmiş değilim.Bu metni kendisine yollayacağım.Belki dikkate alınır. Yanlış düzeltilir.Cahit Sıtkı’nın da ruhu şad olur.

En doğrusu bu iki şiiri aktarayım.Siz de üzerinde düşünün bakalım.

.

ABBAS

Haydi Abbas vakit tamam

Akşam diyordun işte oldu akşam

Kur bakalım çilingir soframızı

Dinsin artık bu kalp ağrısı

Şu ağacın gölgesinde olsun

Tam kenarında havuzun



Aya haber sal çıksın bu gece

Görünsün şöyle gönlümce

Bas kırbacı sihirli seccadeye

Göster hükmettiğini mesafeye

Ve zamana

Katıp tozu dumana

Var git

Böyle ferman etti Cahit

Al getir ilk sevgiliyi Beşiktaş’tan

Yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan

(Bütün Şiirleri s.158)

.

KORKTUĞUM ŞEY



Gün çekildi pencerelerden;

Aynalar baştan başa tenha.

Ses gelmez oldu bahçelerden;

Gök kubbesi döndü siyaha.



Sular kesildi çeşmelerden;

Nerden dolacak bu tas nerden,

Nergislerin açtığı yerden

Ey kuş uçurtmayan ejderha...



Ne yardan geçilir, ne serden;

Korkuyorum bu gecelerden.

Bel bağladığım tepelerden,

Gün doğmayabilir bir daha.

(Bütün Şiirleri s.131)

08.04.2013
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
08.04.2013 12:50:00

Aziz dostlar! Bir hatamı düzelteyim.Mustafa Keser'in TRT MÜZİK'teki "Canlı performansı" her akşam değil, "Her pazar akşamı" olacaktı.Affınıza sığınarak düzeltiyorum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ