Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

HARİCİ YERİM YOK

“Yeşilin haramı olmaz.”derler. Doğrudur. Kararınca, tadımlık olmak kaydıyla. ”Göz hakkı”diye bir şey var.
.
Günümüzde pek kalmadı. Eskiden çok bostan ekilirdi. Mısır, hıyar, kavun, karpuz... Oğulcuk’ta özün iki yakası bostanlıktı. Dönüşümlü olarak ekilirdi. Çünkü su sıkıntısı vardı. Özün suyu yetmezdi. Bostan sulama sıraya konurdu. Yine de sıra saygı gözetmeyenlerin sebep olduğu kavgalar, tatsızlıklar yaşanırdı.
Şimdilerde bostan eken pek yok. Herkes gereksinimi kadar ekiyor bahçesini. Sulu arazi pancar ekimi için kullanılıyor.
.
Herkes de ekemiyor pancarı. ”Moturu gatırı”olmayanların harcı değil pancar işi. Hem maddi gücün olacak, hem de iş gücün. Yoksa pancar adamın ocağına incir diker.
.
O pancarın peziğin yerine mısırın, hıyarın, kavunun, karpuzun ekildiği yıllar... Yusuf abim, Hacı abi, Mustafa Şahin ergenlik çağına gelmiş. Taşı havaya atıp başlarını altına tuttukları demler. Başlarında kavak yelleri esiyor.
Bu üç kafadar bostan hırsızlığına gittiler. Güpegündüz değil tabii. Bostan bekçisi var. Öyle herkesin harcı mı bostan yerine inmek. Hele onun bunun bostanına girmek...
Gecenin bir vaktidir. El ayak çekilmiş. Gece kaplamış her yeri. Köyün altında Tatarın Gızı'nın bostanı dillerde. Gündüz bostanı bekliyor Tatar'ın Gızı Fadime bacımız. Gece bostan Allah'a emanet. Kimseler yok.İn cin top oynuyor. Geldiler bostana. Girdiler. Kör karanlıkta ellerine ne geçtiyse ceplerine doldurdular. Koyunlarına soktular.
.
Hacı abi birkaç hıyar, bir iki mısır aldı, koydu cebine. Bir kenara çekildi.
Yusuf abim:
-Hacı...Ne duruyon?
Hacı abi ellerini açtı, ceplerini gösterdi:
-Ben yiteri gader aldım.
Yusuf abim:
-Acık daha al hadi, durma… diye üsbelledi.
Hacı Abi:
-Harici yerim yok...dedi. Kestirip attı.

09.12.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ