Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

HARAP ETTİ BOSTANIMI

Çolak Hacı, iyi bir rençberdir. Şarkışla havalisinde bu işi kitabın kavlince yapandır. İç Anadolu’da, bizim ellerde rençber demezler; “reşber” derler. Hatta “ireşber”. İreşber de çiftçidir. Toprakla uğraşan, toprakla haşir neşir olandır. Hatta toprakla güreşendir.
Nitekim reşber Çolak Hacı, Aşık Serdari kimliğiyle, kıtlık destanında bu sözcüğü iki kez kullanmıştır. “İreşber ve reşber” sözcüklerinin geçtiği dizeler: “Sefil ireşberin tebdili şaştı” ve “Reşberin sanatı bir arpa tahıl”.
.
Çok çalışkandır Çolak Hacı. Tırpan işinde o havalide üstüne yoktur. Ekin biçmede tarz yaratmıştır: “Çolak Hacı tırpanı, Çolak Hacı sıyrımı, Çolak Hacı çekici” diye. Ekin günlüğüne gider. İri yarı, güçlü kuvvetli. Babadan kalma birkaç belik (parça) tarlası var. Onları da eker, biçer. Kıt kanaat geçinir.
.
Çiftçi, rençber bir umutla yaşar. Ektiğinden, biçtiğinden emeğinin karşılığını alır mı? Biraz zor. Ekmesi, biçmesiydi. Mazotu, gübresi, ilacıydı... Emeği senin olsun. Hepsi masraf hanesine yazılıyor. Ürün de beklendiği ölçüde çıkmazsa el elde, baş başta. Bir sonraki yılı bekle. Çiftçinin karnını yarmışlar da kırk tane “gelecek yıl” çıkmış. Reşberin bir umutla yaşaması budur efendim.
.
Şarkışla’nın güney doğusunda Çolak Hacı’nın bir tarlası vardı. Etrafı iğde ağaçlarıyla çevriliydi. Kavaklıktı bir kısmı. Çolak Hacı bostan ekiyordu bu tarlaya. Bana kalırsa bu ekeneğe “bahçe” demek daha doğru olur. Her yıl fasulye,domates, biber, kabak, mısır, soğan, patates, kavun, karpuz ekiyordu. Her evin ihtiyacı... Bir yaz günü bir dolu yağdı.Çiftçinin korkulu rüyasıdır dolu.Halk ağzında "tolu" söylenir. "Tolu düştü." derler. Bir afatır. Afat-ı ilahidir. Tolu düşerse emeğini eline verir. Yan ağla, dön ağla...
Tolu düşünce Şarkışla’da bağlar bostanlar ziyan oldu. Emekler zaya gitti. Çolak Hacı’nın bostanı da doludan ve selden büyük zarar gördü .
.
Çolak Hacı çok üzüldü buna. Adeta yıkıldı. Yürek ağrısı(Kalp krizi) geçirdi. Karalar giydi. O üzüntüyle Çolak Hacı, Aşık Serdari kimliğine büründü ve şu demeyi söyledi:
.
Bostan ektim yolu ile
Felek vurdu dolu ile
Cilve eyler kulu ile
Harap etti bostanımı
.
Emek verdim sabahlardan
Umudum yok kabaklardan
Yiyemedim tabaklardan
Harap etti bostanımı
.
Düş gördüm gece yarısı
Tuttu yüreğim ağrısı
Kalkmıyor mısır darısı
Harap etti bostanımı
.
Serdarî çekiyor yaslar
“Sağlık olsun” diyor dostlar
Per perişan patatesler
Harap etti bostanımı.
.
Serdari'ye devam edeceğiz dostlar.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ