Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

HAMAYLI

Hamaylının aslı hamâil. Halk ağzında söyleyiş kolaylığından hamaylı denilmiş. Bir çeşit muskadır hamaylı. Omuzdan inen çapraz bağlanmış bir halde taşınır. Bir türküde şöyle geçer:
.
“Pullunun evleri hamama yakın
Sağına soluna hamaylı takın”
.
Yine Celal Güzelses’ten alınma bir türkünün bağlantı dörtlüğünde de hamaylı boyundadır:
.
“Hamaylı boynundayım
Orda değil burdayım
Düşünme yanındayım
Aç gözün karşındayım”
.
Hamaylı, kem gözlerden korur. Kazadan, beladan, şerden uzak tutar kişiyi. Böyle inanılır. Bu sebepten hamaylı taşınır boyunda. Hatta otomobil, kamyon, otobüs gibi taşıtların iç aynasının bir yanına hamaylı takılır. Böylelikle aracın kazadan, beladan kurtulacağı düşünülür.
Boy hamaylı vardır mesela. Boylama da diyorlar. Birini aşık etmek için yazdırılıp boyuna göğüs hizasında takmak gerekirmiş boy hamaylıyı. Sebep? Aşık olması arzulanan kişinin gönlüne aşk perisi girsin diye! Öyle ya bir gönüle durduk yerde aşk girmez. İşin kolayı, boylama yaptırmak(!)
Hayret doğrusu...
.
Bir çeşit muskadır hamaylı, dedik. Ama günümüzde mini minnacik bir kitapçık olmuş. Bazı uyanıklar bu küçücük kitapçıkları çarşıda pazarda Kur’an diye satıyorlar. Ağzı laf yapanlar iyi iş çıkarıyorlar. Bazı safderunlar bunların bir çeşit “kazasavar, belasavar” olduğuna iyiden iyiye inanmışlar. Ne demeli?
.
Kayseri'de bir taksici de almış bir hamaylı. Aracın iç aynasının bir kenarına asmış. Küçük kitapçık özel bir sırma işlemeli bezle kaplı. Dikkat çekiyor.
.
Hacılarlı Duran Hoca Kayseri'de ve Kayseri havalisinde sevilip sayılan bir zatı muhterem. Hazırcevap nüktedan, sözü sohbeti bal kaymak tadında bir insan. Büyükle büyük, küçükle küçük...
.
Hacılarlı Duran Hoca’nın acil bir işi var. Bindi bu taksiye. Hem de ön koltuğa şoförün yanına oturdu. Gideceği adresi verdi şoföre. Düştüler yola. Şoför bıçkının biri. Kurallara pek aldırdığı yok. Gözü kara. Duran Hoca tedirgin olsa da belli etmemeye çalışıyor. Bu arada içinden:
-Kazasız belasız şu arabadan inseydim. Allah’ım sen koru, diyor.
Bunlar bu minval üzere giderken şoför direksiyon hakimiyetini kaybetti. Aman yaman! Yalpalayıp malpaladılar. Nihayet kazasız belasız durdurdu arabayı şoför. Ama alı al moru mor. Ödü bokuna karışmış. Duran Hoca baktı şoförün haline. Acıdı. Dedi ki:
-Korkma aslanım, korkma. Bir tarafında Kur’an, bir tarafında Duran… Sana bir şey olmaz.

20.11.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ