Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

GÖZÜYLE KARTAL AVLAYAN ADAM

Kimdir gözüyle kartal avlayan adam? Hem de tek gözüyle! Yaşar Kemal’dir. Zülfü Livaneli Yaşar Kemal’i anlattığı kitabına bu ismi vermiş: “Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal”.
Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli’dir Yaşar Kemal’in. Gökçeli doğduğu köyün adıdır. Gökçeli’nin eski adı Hemite. Yazardır, ozandır, araştırmacıdır… On parmağında on marifet. En önemli eseri İnce Memed. Benim de ilk okuduğum romanlardan biridir İnce Memed. Dört ciltten oluşan bu dev romanı otuz dokuz yılda tamamladı Kartal Avcısı Yaşar Kemal.
.
Yaşar Kemal’in köyü Gökçeli’de Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ni gezdik 2015’te. Kültür Merkezi onun eserleriyle dopdoluydu. Bahçesinde bir de İnce Memed heykeli vardı.
Yaşar Kemal 28 Şubat, 2015’te can kuşunu uçurdu. Tam dört yıl olmuş göklere uçalı. O şimdi eserleriyle aramızda. Ben onun ardından bir makale yazmıştım. Makalenin başlığı “Yaşar Kemal Öldü mü?” idi. Bu sorunun yanıtını aramıştım. Yaşar Kemal’in:
.
" O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler.
Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " deyişine göndermede bulunarak şöyle demiştim:
“Bir güzel ata binip gitti mi Yaşar Kemal?..Hayır bir yere gitmedi. Eserleriyle aramızda. Yaşıyor. Yaşayacak.”
.
Yaşar Kemal’in kitapları birçok dile çevrildi. Ödüller aldı. Nobele aday gösterildi birkaç kez. Nobel ödülünü ne yazık ki vermediler. Halbuki bu ödülü en çok hak eden oydu.
.
Nobeli alamadı. Ama Nobelli bir hatırasını okudum “Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal”de. Anlatayım size de:
.
Efendim, yıl 1957. Aynı bu günkü gibi yerel seçimler yaklaşmış. Memleket seçim sathı mailine girmiş. Toplantılar, kokteyller, çalışmalar…Tozdan dumandan göz gözü görmüyor. Yaşar Kemal o günlerde CHP’nin bir kokteyline katılmış. Nobele aday. Cumhuriyet’te röportajları yayınlanıyor. Bilmeyen, tanımayan yok Yaşar Kemal’i. Orada ayak üstü Yaşar Kemal’i partinin ağır toplarından Karadenizli Hasan Tez’e “Yaşar Kemal!” diye taktim etmişler. Hasan Tez duraksamış:
-Afedersiniz, tanıyamadum.
-Nasıl tanımazsınız Hasan Bey, Cumhuriyet Gazetesinin ünlü röportaj yazarı.
Hasan Tez ısrarcı:
-Kusura bakmayın, çıkaramadum.
-Ama İnce Memed’in yazarı.
Hasan Tez:
- Tanıyamadum efendim.
Gazetecilerden biri:
-Yaşar Kemal Nobel adayı, nasıl tanımazsınız, deyince Hasan Bey ilgilenmiş:
-Yaa, öyle mi? Afedersiniz bu Nobel hangi vilayetin kazasidur?
.
Bir kahkaha tufanı. Millet gülmekten kırılıyor. Hasan Tez bir ilçeden başkan adayı sanmış Yaşar Kemal’i. Hakikaten gülünecek haller. Pot kırdığını anlamış, ama iş işten geçmiş. Ertesi gün bu haber bazı gazetelerde yayınlanınca Hasan Tez Yaşar Kemal’i aramış ve demiş ki:
-Bir şaka yapalim deduk, anlamadilar.
.
Yaşar Kemal’i saygıyla anıyorum.

02.03.2019
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ