Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

GÖMÜCÜLER

Gömü,toprak altına gömülerek saklanmış para veya değerli şeyler,define demek.Türlü nedenlerle toprak altına saklanan para ve değerli eşyalar gömücülerin ilgi odağıdır.Gömü arayanlara “gömücü”derler.Gömücülük bir sari hastalık.Bu hastalığa yakalanan iflah olmaz.Gömü uğruna evini ocağını batıranlar,işinden gücünden olanlar vardır.

Sadık Özüberk de bir zamanlar gömü peşinde koştu.Belörenli’dir Sadık Abi.Almanya’da çalıştı uzun yıllar.Sadık Abi’nin eline bir harita geçer bir yerden.Belören’de Taşkesti Mevkisinde Ciciğin Harmanı’nda bir definenin haritasıdır bu.Haritayı Sadık Abi’ye veren kişi yaşlıdır:

”Aman bu gömü yer altında kalmasın.Benim ihtiacım yok.Şu yaştan sonra parayı ben ne yapayım.Sen çıkar,değerlendir.Bana hayır dua edersen yeter.”diyesidir Sadık Abi’ye.

Kayseri’de ekibi kurar Sadık Abi.Eczacısı,tabelacısı,bizim Ali İhsan altı kişilik gömücü ekibi bir gün önce gelip Belören’de keşif yaparlar.Ertesi günü akşam saat 22.30 sularında Yazıçepni’ye gelirler Erkilet üzerinden.O zamanlar Çokgöz ayakta. Yamula Barajı’nın suları altında değil.Raslantı bu ya bir gün önce Yazıçepni’de inek çalınmış.Bizimkiler köyün içinde yolu şaşırırlar.Bir iki tur atarlar.Köylü ayaktadır zaten.Onlara bir şey sormazlar.Muhtar şüpelenir.Jandarmayı arar.Gömücüler bizim köyü (Oğulcuk) geçerler.Peşlerinden jandarma gelir.

Gömücüler şevkle başlarlar işe.Bir kazma daha lazımdır.Sadık Abi:

”Ben köye gidip bir kazma bulayım.”der, ayrılır.Gömücüler gecenin karanlığında kazma sallarlar.Bir süre sonra yorulurlar.Usanma emareleri görülür.Ekip şefi Sadık Abi,Belören’den dönmemiştir henüz.İşi bırakırlar ve arabanın yanına giderler.

”Dur...Eller yukarı...”uyarısıyla şaşkına dönerler.Kaldırırlar elleri.Jandarma komutanı sorar:

”Ne yapıyorsunuz?Bu ne hal?”

Bizimkiler şokta:

”Balık tutuyorduk.Balık avından geliyoruz.Arabamız arızalandı.”derler

.Komutan:

”Epey tutabildiniz mi bari.Balıkları görelim.Oltalar nerede?Kazmayla kürekle mi tuttunuz balıkları?”

Bizimkiler iyice çuvallar.Komutan kaçın kur’ası? Yutar mı?

“Bakın,der,bana doğruyu söyleyin.Bu arkadaşa zor kullandım.Bir tokat vurdum.Beni şiddete zorlamayın.”

Gömücüler elleri kelepçeli Sadık Abi’yi iki jandarmanın arasında görünce çözülürler.Gerçeği söylerler.Derdest Boğazlıyan’a götürülür gömücüler.Ertesi gün sorgu,ifade...bırakılırlar.

Ama gazeteye haber olmaktan da kurtulamazlar:”Gömücüler kıskıvrak yakalandı” diye.Bizimkiler inek hırsızlarının kurbanı olmuşlardır.

İnek hırsızlarının peşine düşen jandarmanın oltasına gömücüler takılmıştır.

01.12.2012
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ