Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

GİLABURU TURŞUSU

Yozgat İleri’de bir haber:”Girebolu Dalında Kaldı”. Çandır Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kır Çandır’da yetişen “girebolu”nun değerlendirilemediğinden yakınıyor.Yörede yetişen 10 ton “girebolu”nun sadece 3-4 tonunun toplanıp tüketildiğini söylüyor.

Yatrımcılara çağrıda bulunuyor Mustafa Kır:”Gelin Çandır’a.Yatırım yapın.’Girebolu’yu işleyecek tesis kurun.”diyor.

Önce isimden başlayayım.Bir sefer “girebolu” değil, “gilaburu”. TDK İmla Kılavuzu’na bakarsanız orda görürsünüz. Gilaburu, komşu köy Belören’de de yetişir.Belörenliler gilaburu salamurasına “gilaboru turşusu” derler.Belören’de gilaburu, “gilaboru” diye söylenir.Belören’de Tapanlı’da çok yetişirdi. Şimdi Tapanlı eski Tapanlı değil. O gürül gürül akan sular soğolmuş.Derin kuyular, yer altı sularını tüketmiş.Haliyle Tapanlı’da gilaburu az yetişir olmuş.

Belörenliler akşam oturmalarında tas tas gilaburu getirirler.Konuklarına ikram ederler.Gilaburu taneleriyle yenir.Ekşi,mayhoş bir tadı vardır.

Gilaburu özellikle böbrek taşlarını eritiyor.Böbrek rahatsızlıklarına iyi geliyor. Bir kış meyvesi.Gilaburu sulak alanlarda yetişiyor.Suyu çok seviyor.Cafer emminin avlusunda bir eşme kuyu var.Kuyunun başında bir gilaburu vardı.”Vardı” diyorum.Şimdi yok.Güzün salkım salkım gilaburu verirdi. Dudu bacı gözünden ırmazdı. Salamurasını yapardı. Cafer emmi...Dudu bacı. Ne iyi komşulardı onlar. Onlar gittikten sonra gilaburu kurudu.Vay amansız ecel, zalim felek vay...

Biz dönelim habere.Başkan Mustafa Kır ‘a göre gilaburunun ana vatanı Çandır.Büyükkışla’da bundan birkaç yıl önce gilaburu işleme tesisi yapılmış.İşletilememiş.Şimdi kapalı.Büyükkışla Çandır’ın dibinde bir belde.Büyükkışlalılar çalışkan,girişimci insanlar.Neden çalıştıramadılar bu tesisi ki?

Ziraat Odas Başkanı,yeni bir gilaburu işleme tesisi için yatırımcı bekleyeceğine bu tesisi ayağa kaldırmak için çalışmalı.Çandır’da bu işi yapacak yatırımcı yok mu? Mutlaka vardır.Bu insanlara destek olmalı.Üretmek ilk adım.Ama ürettiğin ürünü pazarlamak da çok çok önemli. Elin adamı ürettiğini satmak için elde demir asa,ayakta demir çarık dünyayı geziyor.Başarılı olan işletmelerin arkasında bu çabaların varlığı yadsınamaz.

Ben zannediyorum ki Büyükkışla’daki tesiste üretilen gilaburu suyu pazarlanamadığı için elde kaldı.Haliyle işletme kapandı.Bu işletmenin ayağa kaldırılması düşünülmeli.

Sayın Kır Çandır’daki yatırımcıları ve girişimcileri desteklemeli.El kol olmalı Çandırlılar.Gilaburuya sahip çıkmalılar.Çayıralan’ın Aytaç’ı varsa Çandır’ın da gilaburu’su vardır.

31.01.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ