Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

GEÇMİŞ OLSUN

Bir esenleme sözüdür. Kazadan, beladan,bir hastaıktan, bir sıkıntıdan kurtulana “Geçmiş olsun.” denir. Askerden terhis olup gelene, hapisaneden, hastaneden çıkana “Geçmiş olsun”a gidilir. Göz aydınlığı dilemedir geçmiş olsun. Gönüllerin safa bulmasıdır.
.
Emmimoğlu Feyaz Kayseri Birlik Mensucat’ta çalıştı. Ordan emekli. Dokuma işçisiydi. Sonra sendikacı oldu. Sendikacı olarak da işverenle bire bir görüştü. İşçilerin iş güvenliği, çalışma koşulları ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için gayret etti.
Feyaz anlattı bana. Fabrikanın kumaş boyama bölümünde bir kimya mühendisi var. Babacan bir adam. Adı Recep. Bölümün de müdürü. Recep Bey, Talas’ta oturur. Evi kaloriferli. O zamanlar kaloriferli evler lüks sayılıyor. Herkes kaloriferli evde oturamıyor. Şimdi öyle mi ya? Tam tersi yapılan evlerin hemen hepsi kaloriferli.
.
Mevsim sonbahar. Artık kaloriferler yanacak. Erciyes’ten deli rüzgar esip durur. Kalorifer yanacak da Recep Bey’in evinde tesisat su kaçırıyor. Aman yaman… Arızayı gideremedi Recep Bey. Dedi ki eşine:
-Hanım! Sen merak etme. Bizim fabrikada tesisatçı arkadaşlar var. Yarın mesaiden sonra onları alır gelirim. Tamir ederler.
Ne yapsın kadıncağız? Elden gelen bir şey değil ki onarıversin:
-Peki kocacığım, dedi.
Ertesi gün mesai bitimi Recep Bey iki tesisatçıyı çağırdı:
-Arkadaşlar! Bizim kalorifer tesisatında bir sorun var. Tesisat su kaçırıyor. Bizim eve kadar gidelim. Bir bakıverin.
Elemanlar emre amade:
-Olur müdürüm.
Bindiler Recep Bey’in arabasına. Eve geldiler. Kapıyı Recep Bey’in hanımı açtı:
-Geçmiş olsun Recep. Sonra tesisatçılara döndü:
-Çocuklar, hanemize hoş geldiniz.
Tesisatçı elemanlar şaşırdılar. Bu arada Recep Bey su kaçağı olan yerleri gösterip yanlarından ayrıldı. Elemanlar bir yandan onarım yapıyor, bir yandan konuşuyorlar:
-Lan arkadaş! Müdürümüzün başına iş gelmiş. Garısı “Geçmiş ossun” didi. Bizim haberimiz olmamış. Vallaha ayıbitdik (ayıp ettik).
Bu sırada Recep Bey geldi. Elemanlardan biri:
-Müdürüm! Vallaha haberimiz olmadı. Geçmiş ossun. Haberimiz ossa fabrikada geçmiş ossuna gelirdik. Gusurumuza bakma.
Şaşırma sırası Recep Bey’de:
-Yahu çocuklar ne oldu ki?
-Yengağanım (Yenge hanım) geçmiş ossun didi ya…
Recep Bey bir kahkaha attı:
-Allah iyiliğinizi versin. Sizin hanımlar akşam işten geldiğinizde size “Geçmiş olsun” demezler mi? Kazasız, belasız eve geldiğiniz için. Sabah sizi “Güle Güle!” diye uğurlamazlar mı?
Tesisatçılar da gülmeye başladı. Biri dedi ki:
-Ne gezer müdürüm… İşe giderken gafasını galdırır bizimki: “Laan! Ekmek parası bırakdın mı?” dir, giri yatar. Fabrikada Gantinci Yakup olmasa biz acımızdan ölürük. Bize bi ekmek arası yapar Yakup. Bi bardak çayınan nefsimizi korledirik.
Bu sırada onarım işi bitti. Recep Bey’in hanımı çay demlemiş. Pasta börek… Çaylarını içti elemanlar. Pasta börek yediler. Recep Bey, alın terleri kurumadan ücretlerini verdi. Arabasıyla da onları evlerine bıraktı.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ