Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

GEÇİT SANAT AÇILDI

Mersin’de Demokrasi Kavşağı’nın bulunduğu köprülü kavşağın alt geçidinde Geçit Sanat Galerisi açıldı. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’yla İnönü Bulvarı’nın kesiştiği Demokrasi kavşağı bir sanat sergisi niteliği kazandı böylece.
Köprülü kavşağın alt geçidinde Mustafa Öztemir arkadaşımızın gayretleri sonucu Mersin bir sanat merkezine daha kavuşmuş oldu. Mustafa Öztemir MEŞYAD üyesi. Mersin Şair ve Yazarlar Derneği açılışta Mustafa Öztemir’in yanında oldu. Galerinin duvarlarını Mustafa Öztemir’in tabloları süsledi. Tabloların yanı sıra MEŞYAD üyesi şairlerin şiirleri de bir tablo güzelliğinde sanat severlerin ilgi ve beğenisine sunuldu.
.
Bu şiirlerden biri Nafiz Nayır’ın “Yurdumun Dikenleri” şiiri. Bir tablo ki görülüp okunmaya değer. Altı dörtlük bir şiir tablosu. Devedikeni, çakırdikeni, keven ve kenger’i anlatmış Nafiz Hoca. “Kenger” bakın nasıl dizeleşmiş Yurdumun Dikenleri’nde:
"Kenger dikenidir bana düşesi
İste sakız versin, günün neşesi
Nakışlanmış kenarları köşesi
Gelin duvağında tül öyle değil"
.
Bir tezat sanatı var mı? Dikenle duvağın tülünü düşünelim. Bir de o kenger sakızının tadı. Dikenine katlanır da kanatırsanız kengeri bir süt akar ki ak mı ak...
Son dörtlükte diyeceğini demiş Nafiz Nayır. Yurdu sevmek bahsinde gülle dikeni birbirinden ayırmamış. Bu öyle bir sevgidir ki şekerden de, baldan da tatlıdır. İşte son dörtlük:
.
“Şu benim yurdumda her şey asildir
Dikeni böyleyse gülü nasıldır
Yurdu sevmek bizde bitmez fasıldır
Şeker öyle değil, bal öyle değil”
.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın “Kadınımsın” şiiri de tablolaşıp Geçit Sanat’ta yerini almış. Uzun bir şiir. Tam tamına 14 dörtlük. Şiiri okudum. Bir dörtlükte bir dize çok dikkatimi çekti. O dörtlüğü yazayım hele:
.
“Sen sevgilinin dibisin
Sen baharımın gülüsün
Sanki nefesim gibisin
Kadınımsın, kadınımsın”
.
Siz de bakın bakalım “Sen sevgilinin dibisin” dizesine. “Sevgilinin dibi” pek zorlama bir ifade gibi geldi bana. Yerine oturmamış. Bu dize şöyle olsa bence daha güzel olurdu: “Sen sevginin dilisin”. Böyle olunca “dil / gül “sözcükleri arasında yarım uyak da olur.
.
Geçit Sanat’ın açılışını Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yaptı. Açılış töreninde kurdela kesildi. Sanat severler yoğun ilgi gösterdi Geçit Sanat’ın açılışına. Katılımcılara çay pasta ikramında bulunuldu. Bu ilginin devamlı olmasını temenni ederim.
Birçok şehirde böyle alt geçitlerin, üst geçitlerin çarşıya dönüştürüldüğünü hepimiz biliriz. İstanbul örneğini alın. Mesela Kayseri… Satıcıların, tablacıların, işportacıların mekanı bu alt veya üst geçitlerdir. Yanılmıyorsam bir alt geçidin “Sanat galerisi” olarak düzenlenip sunulmasının ilk örneği Mersin’de hayata geçti.
Geçit Sanat’ın Mersine kazandırılmasında emeği geçen herkese gönülden teşekkürler.



01.01.2018
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
03.01.2018 13:48:00

Kadriye Hanım,
"Ah keşke!" diyorum. Başkaca da bir şey demiyorum. Kültür ve sanat etkinlikleri bir kentin dinamiğidir bence. Sanat galerileri, konser salonları, spor alanları bu etkinliklerin sergilendiği mekanlardır.
Yozgat'ta da bu mekanların sayısının artırılması, sanat çevrelerinin bu mekanlara ilgi göstermesi gerekir. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin sanata ve spora yönlendirilmesi olmazsa olmaz bir zorunluluktur.
Bizim Yozgat'ta da bu gibi etkinlikler yapılıyordur sanırım.
Bilmukabele iyi yıllar dilerim. Selam ve saygıyla.

Kadriye ŞAHİN
02.01.2018 01:51:00

sayın Topaloğlu;Keşke Yozgat'da da bu tür etkinlikler olmuş olsa. Gurbette yaşayanlar dikene çalıya şiirler yazıyor. İçinde yaşayanlar gülün hatırını sormuyor.

Yerine oturmayan dörtlük konusunda aynı fikirdeyim.

Kaleminize sağlık. Hayırlı Yıllar

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ