Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

GEÇİM İLMİ

Evet geçim bir ilim. Ne diyor Koca Yunus:
.
“İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır”
.
Kendini bilmeyen, kendini tanımayan ne okursa okusun... Kaç üniversite bitirirse bitirsin...Fayda etmez. Okumuş fil diyelim mi böylelerine? Peki öyle olsun!
.
Geçim ilmi nedir? Evlilikte eşlerin kendi yağıyla kavrulup uyum içinde yaşamasıdır. Huzur ve mutluluk ekseninde sapma olmaması için gayret göstermedir. İyi günde, kötü günde yan yana, can cana olmaktır. Hoşgörüdür. Bunun karşıtı horgörü. Horgörünün olduğu yerde geçim olmaz.
.
Geçim için birbirine dayanan, hayat mücadelesi veren eşler ne güzeldir. Bizim Oğulcuk’ta eskilerden Hacı Cafer-Dudu çiftini buna örnek göstereyim. Kapı bir komşumuzdular. Bir günden bir güne birbirlerine bağırdıklarını duymadık. Bizim Hacer imrenirdi onlara. Zaman zaman su almaya giderdi bahçedeki su kuyusuna. Karı-kocanın konuşmaları, şakalaşmaları dikkatini çekerdi bacımın: “Cafer emmiynen Dudu bacı bi mutlular ki...” derdi. Heyhat! Ecel aldı, yer gizledi Dudu bacıyı. Cafer emmimiz yalnız kaldı. Eşini kaybetmiş bir kuş misali. O mutluluk dolu yaşanmışlıkları mazi oldu.
.
Ben her konuda hayat arkadaşım Fatma (Peruz)’nın yanındayım. Ona yardımcı olurum. “Öte git, gözüne tütün gider.” dememeye çalışırım. O da ayranımıza duru, ekmeğimize kuru demez. Azdan çoktan, vardan yoktan yapar, yakıştırır. Bensiz olmaz. Kendisi öyle söyler yahu! Eee... Ben de onsuz olamam be canım!
.
Mustafa Şahin de kalbi ılık bir insan. Eşi Zeynep’e her konuda yardımcı olur. Ev işleri, temizlik...Yemek ve mutfak... Elinden her iş gelir.
Osman Ünal eşi Dudu’yla uyumlu bir yaşamın mimarı. Amekızı Dudu’yu gözünden ırmaz. Kayseri’de kalırlar. Geçen ilkbaharda Oğulcuk’a gelmişlerdi. Dudu madımak (madımanak) topluyordu harman yerinde. Osman Ünal’ın elinde bir minder. Eşim Fatma (Peruz)’un dikkatini çekmiş. Sormuş:
-Osman abi! O minderi ne yapacaksın?
-Dudu Hanım cacık topluyor. Otursun diye ona götürüyorum.
.
Gördünüz mü duyarlılığı? İşte budur. İnsan hayat arkadaşına saygıda kusur etmeyecek. Koruyup kollayacak onu. Buna gılibiklik (kılıbıklık) diyenler utansın. O onların ayıbı.
.
Oğulcuk’ta Gara Cengiz’in eşi Ayşe’ye “Prensesim!” demesindeki samimiyetin gözlemcisiyim. Eniştemiz Mehmet’le Hacer’in uyumlu evlilik hayatı örnek alınacak nitelikte. Yavaş İsmail karısı Fatik’in her daim yanında. Her bir işi çekip çevirir. Cilveli Mehmet eşi İhsaniye’nin bir dediğini iki etmez. Evlerinde huzur, mutluluk var. Bolluk ve bereket bu uyumlu birlikteliğin getirisi.
.
Bu sevgili canları selamlıyorum. Geçim ilminde bu güzel insanlara danışılsın. Deneyim ve birikimlerinden istifade edilsin. Bu guruba naçizane kendimi de dahil ediyorum. Sorusu olan varsa buyursun. Sorularınızı bekliyoruz efendim.

01.02.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ