Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

GARANTİ

Ustamız garanti veriyor bol keseden. Bulaşık makinesinin garantisi dolalı beş yıl olmuş. Olsun. Dert değil. Sıkıntı yok. Eğer 90 lira daha verilirse tam tamına 9 yıl garanti kapsamına alınıyor bulaşık makinesi. Nasıl oluyor? Oluyor işte.
.
Tepeden inme bir giriş. Bodoslamadan daldık. Öyle ya. Mevzuyu siz bilmiyorsunuz. İşi baştan alayım. Her bahar Oğulcuk’a geldiğimizde evimizde mutlaka bir problem yaşarız. Ya su sayacı patlamıştır. Veya su tesisatında hasar olmuştur. Güneş enerjisi paneli bir tarafını beğenmiyordur… Bunlara alıştık. Sürpriz değil. Artık olağanlaştı.
.
Yeni geldik Oğulcuk’a. Yine su tesisatsında sorun var. Sağ olsun Osman ve Ali İhsan bu işten anlıyorlar. Tesisattaki su sızıntısı işini teknik olarak hallettiler. Ellerine sağlık. Ama mutfakta bulaşık makinesi de su koyvermiş. Makinenin altından damla damla su geliyor. Aman yaman! Bağlantı yerlerine baktık. Sildik, kuruladık. Akıntının nereden geldiğini bulamadık. En iyisi servis çağırmak. Bulaşık makinesini Arzu’yla Onur almıştı 2012’de. Üç yıl garantiliydi. Makinenin garanti süresi biteli beş yıl olmuş.
Servis çağırmamıza kalmadı. Köye çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı tamircisi gelmiş. Fatma’m da çağırmış ustayı. Usta bulaşık makinesini şöyle bir süzdü. Sonra bir yonu yastık istedi. Getirdim. Makineyi yastığın üstüne yatırdı. Altını söktü. Bazı parçalarını çıkardı. Tanıyı koydu:
-Depo çatlamış. Değişecek. Bu parçayı getirteceğiz. Bir iki parça yıpranmış. Bunları da yenileyelim.
-Olur usta, dedim. Ne gerekiyorsa yap.
.
Usta deponun fotoğrafını çekti telefonla. Çekti defteri. Adımızı, soyadımızı, telefonumuzu yazdı. Değişecek parçaları not etti. Hesapladı. El emeğiyle birlikte 480 lira hesap çıkardı:
-Eğer 480 liraya ilaveten 90 lira daha verirseniz bulaşık makinesini 9 yıl garanti kapsamına alırım, dedi.
Ben şaşırdım:
-Yahu usta, makinenin garantisi biteli beş yıl olmuş. Siz 9 yıl garantiden söz ediyorsunuz.
-Siz orasını bana bırakın. Ben hallederim. Bir sorun çıktığında bana “Alo!” dersiniz. Hemen damlarım. Bu bizim işimiz, sözleriyle beni rahatlattı aklınca. Ama benim aklıma yatmadı bu garanti uzatma meselesi.
.
Biz 550 liraya hem tamiratı, hem de 9 yıl garantiyi bağladık. Ustamız memnun. Buldu bir yağlı müşteri(!) Para işine geldi:
-Bu parayı şimdi verin. Ben parça getirteceğim.
Ben dedim ki:
-Usta, parçanı getir. Makinemizi çalıştır. Garantimizi belgelendir. Al paranı…
Usta ısrarcı:
-Olmaz amca. Parayı vermezseniz ben parçayı getirtemem. Para vermezseniz ben bu işi yapamam.
Ben de:
-İşi yapmadan para vermem usta deyip noktayı koydum.
Sözü daha fazla uzatıp sabrınızı zorlamayayım. İş olmadı. Usta çekip gitti. Bizim makine mutfakta yonu yastığının üstünde yattı bir müddet. Servisi çağırdık. Boğazlıyan'da bizim makinenin servisi yokmuş. Akdağmadeni'ndeymiş servis.Boğazlıyan oraya bağlıymış. Servis geldi Akdağmadeni'nden. Baktılar makineye. Ustanın söküp götürdüğü parçanın yerine yenisini taktılar. Takılan parça bir yıl garantili. Makinemiz tıkır tıkır çalışmaya başladı. Fatura çıktı. Borcumuz 150 lira. Bulmuşa döndük. 550 lira nerde 150 lira nerde? Adam bize öyle bir kazık atackmış ki gayri kalsın…

Bu ‘9 yıl garanti’ meselesini anlattım servis elemanlarına. Güldüler:

-O usta garantiyi kafadan vermiş hocam, dediler.

Gelelim kıssadan hisseye. Aman siz siz olun. Sokaktan geçen “Ben ustayım” diye ahkam kesen madrabazlara aldanmayın. İşi ehline yaptırın. Bizim başımıza geldi. Ucuz kurtulduk. Siz böyle bir oyuna gelmeyin. Sonra “demedi” demeyin.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ