Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

FORD MİNİBÜS!

Minibüs yük ve yolcu taşıyan bir araçtır. Toplu taşıma aracı. Kaptıkaçtı ve dolmuş da denir minibüse. Türkçe karşılığı hem de…İsmiyle müsemmadır. Minibüs şoförleri de genellikle birazcık bıçkın olurlar. Kabadayı tavırlı, çalımlı…

Hemen bir maniyle başlayalım:
.
“Dolmuş geliyor dolmuş
Dolmuşun rengi solmuş
Benim sevdiğim oğlan
Dolmuşa şoför olmuş”
.
Ford markalı bir minibüs konumuz. Türkü olup dillere düşmüş. Önce hikayesini yazalım. Adem Güngör anlatmış Ford Minibüs’ün hikayesini. Ben ondan naklen aktarıyorum.
.
1980’li yıllar. Fethiye’ye bağlı Çökek köyüne Almanya’dan kırmızı bir ford minibüs hibe edilmiş. Çökek Muhtarı Hüseyin Topuz, Kemerli Mustafa Tosun’u  1500 lira aylık ücretle şoför tutmuş. Aslında terzilik yapıyor Mustafa Tosun. İşinin ehli. İyi terzi. Ama minibüs şoförlüğü de yabana atılacak gibi değil.Kırmızı ford minibüsün cazibesine kapılmış. İşi kalfalara bırakıp geçmiş direksiyona kaptan Mustafa Tosun…
.
Ford minibüs Çökek-Fethiye arasında çalışacak. Şoför Mustafa, Çökek’te yatacak. Sabah Çökekli yolcuları Fethiye’ye götürüp akşama Çökek’e getirecek.
Kalfalardan biri asker olmuş o sıralar. Diğeri işi bırakmış. Kaptan Mustafa terziliği de bırakmak niyetinde değil. Akşamları eve iş getirir olmuş. Fermuarı bozuk, düğmesi düşük, yırtık sökük onarılacak. Giysiler evde geceleri elden geçiriliyor.
.
İlk sıralar işler yolunda gidiyor. Kavaklı’dan aşağı mersedesle kapışıyor ford minibüs.O kadar gözü kara. Ama yokuş yukarı “Hastayım yokuş çıkamam.”diyor. Karabel’de ıkınıp sıkınıyor. Teklemeler meklemeler...Çökekli kızlar bekleyedursun!
Ford minibüs su koyvermeye başlamış. Önce  hararet yapıp su kaynatmış. Haydi sanayiye. Aküsü bitmiş. Sanayiye…Lastiği patlamış. Ford minibüs öğrendi sanayinin yolunu bir kere…
.
Bir gün yolda kalmış. Çektire çektire sanayiye götürmüş Mustafa Kaptan ford minibüsü. Tamir ettirse de işin tadı tuzu kalmamış. Getirmiş ford minibüsü Muhtar Hüseyin’in evinin önüne çekmiş.
.
Oradan ardına bile bakmadan son sürat uzaklaşmış. Kaç ha kaç... Öyle bir kaçışı var ki arkasından atlı yetişemez.
Şoförlük sevdası ,ona pahalıya patlamış. Terzilikten olmuş. Oturmuş bu serencamını ak kağıda dökmüş Mustafa Tosun. Recep Mendez de bu yazılanları  düzenleyip “Ford Minibüs Türküsü” yapmış. İşte Ford Minibüs Türküsü:
.
“Ford minibüsüm çalıştı
Toz dumana karıştı
Kavaklı'dan aşağı
Mercedesle yarıştı
.
Yandım imanım imanım
Eksoz dumanım
.
Ford minibüsüm kırmızı
Bayırda gördüm kızı
Sol yanakta üç ben var
Sandım seher yıldızı
.
Bağlantı
.
Radyatör su kaynattı
Sibopları oynattı
İki üç takla attı
Şarampole yan yattı
.
Bağlantı
.
Ford minibüsüm tekledi
Karabel'i çekmedi
Ağustos sıcağında
Çökekli kızlar bekledi
.
Bağlantı
.
Ford minibüsüm çalıştı
Sibopları alıştı
Geri vitese atınca
Şanzımanı karıştı
.

Bağlantı”

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ