Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ENJÜMEN ÜSTÜNE

Evet yine yeniden enjümen. Hani Yozgat’ta Yozgat Belediyesi bazı caddelerde ücretli otopark alanı tahsis etmişti. Encümen kararıyla tabii. Bunu halka duyurmak için bir tabelaya şu ibare yazılıp asılmıştı: “: “YOZGAT BELEDİYESİ ENJÜMEN KARARI GEREĞİ ÜCRETLİ OTOPARK ALANI”. Ben de durumdan vazife çıkarıpbu ibaredeki enjümene dikkat çekmiştim: “Enjümen yanlış. Encümen olmalı.” demiştim.

“Demiştim” demem sözün gelişi. Bu konuyu yazdım. Sosyal medyada işledim. Yanlışın düzeltilmesi için ilgililerin dikkatini çekmekti muradım.

Yanlış düzeltildi mi, bilmiyorum. Umarım bu yanlış doğrusuyla yer değiştirmiştir.

Ben böyle düşünüyorum da yeğenim Harun Temir benim kadar iyimser değil. Sevgili Harun “ENJÜMEN (ENCÜMEN)”e yaptığı yorumda aynen şöyle yazmış: “Ben dört senedir ordayım (Harun Yozgat’ta Bozok Üniversitesi TDE’de okudu.) (Yazıyı) yeni gördüm. Kimse okumuyordur dayı. O hep öyle kalacaktır emin ol.”

Güler misin, ağlar mısın?

“Güler misin,ağlar mısın?” der demez Sayın Abdulkadir Çapanoğlu’nun yorumu geldi hatırıma. Yozgat Gazetesi’nde köşe komşusuyuz Sayın Çapanoğlu’yla. Özellikle Yozgat kültürü ve tarihi üstüne yaptığı araştırmaları biz okuyucularıyla paylaşıyor. Ne güzel ediyor. Sevgili dostum Çapanzade Abdulkadir Bey lütfeder, beni de okur. Sonra eleştirir. Yorumlar.

“Enjümen (Encümen)” üstüne de yorum yapmış, eksik olmasın. Virgülüne dokunmadan, aynen aktarıyorum: “Değerli dostum Mustafa Bey'ciğim. Okuyunca gülsem mi,üzülsem mi şaşırdım. Her gün yüzlerce kişi oradan geçiyor ama farkında olamıyor. Orta okulda elişi hocamız bunu "bakarda görmez" diye tarif ederdi. Hakikaten böylemidir yada duyarsızlıkdan mıdır? Sonra aklıma geldi "ağlemek ücrete tabidir" diye de yazabilirlerdi diyerek güldüm.Selamlar,saygılar.”

Teşekkür ediyorum aziz dostuma. Ne yazık ki “Bakar körler” bakar da göremez. Bakmak, baktığını görmek bir disiplin işi. O da çoğunda ne gezer... “Ağlemek ücrete tabidir.” Bana bir bozlağı çağrıştırdı. İlk dörtlüğünü yazıvereyim:


“Giden yolcuları ben mi ağleyim
Susuz dağarmene bet mi bağlayım
Ben goğnümü kimlerinen ağleyim
Mestane gözlü yâr gittikten keli”

Bu dörtlükte “ağleyim”lerin cinaslı kullanımına dikkatinizi çekerim.

Aziz dostlar! Noktayı koyacağım da noktayı koymadan önce Sevgili Erdoğan Budak’tan bir ricam var. Onu ifade edip noktalayayım. Diyorum ki Sevgili müdürümüze: “Erdoğan Bey, lütfen bir bak. O tabela orada eski haliyle mi duruyor hâlâ? Yoksa enjümen, ‘encümen’ olmuş mu? Bizi meraktan kurtar kardeşim.”

11.07.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ