Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ENjÜMEN (ENCÜMEN)

Encümen, Farsça bir kelime. Türkçeye transfer olmuş. Sıkça kullanılan bir sözcük. Meclis, kurul, komisyon gibi anlamlara geliyor.

Belediye encümeni yolu belediyeye düşenlerin aşina olduğu bir tamlama. Nedir görevi belediye encümeninin?

Belediye kanununda belirtilmiş belediye encümeninin görevi. Belediye encümeni, belediye yönetiminin ikinci derecede karar ve danışma organıdır. Encümen, belediye başkanının ya da görevlendireceği bir kişinin başkanlığında toplanır ve çoğunlukla karar alır. Belediye encümeni düzenli olarak toplanan, sürekli görev yapan ve önemli kararlar alan bir organdır. Bir alt kuruldur.

Bu teknik bilgiyi niçin dikkatlerinize sundum? Şundan efendim: Geçenlerde Yozgat’a yolum düştü. Arabayı park edeceğim. Otopark arayışındayım. Baktım caddenin her iki yanında özel araçlar park halinde bir de görevli var. Hemen uygun bir yere arabayı çektim. Fazla dolaşıp yorulmadan park sorununu çözdüm. Hoşuma gitti. Caddenin karşı tarafına geçtim. Niyetim (Çapanoğlu)Büyük Cami’yi ziyaret etmek. Şehir turu atacağım. Bir de Yozgat Gazetesi’ne gideceğim. Arkadaşlarla buluşup hasret gidereceğiz.

Yolun karşısında bir tabela. Sarı zemin üzerine mavi renkli yazılar. Bilgilendirme amaçlı. Aynen şunlar yazılı: “YOZGAT BELEDİYESİ ENJÜMEN KARARI GEREĞİ ÜCRETLİ OTOPARK ALANI”.

Dikkatiniz çekerim. Encümen değil “ENJÜMEN”.

Yazarken dikkatlerden kaçmıştır belki. Yazan öyle biliyordur. Ama bu tabelayı oraya dikenler de mi görmedi? Ya da ana cadde üzerindeki bu tabelayı okuyanlar yanlışı fark edip belediyeyi uyarmadılar mı? Ne bileyim belki de uyardılar.

Ama 23 Haziran itibariye tabela olduğu yerde duruyordu. Bu hatanın düzeltilmesi lazım. Dile saygının gereğidir bu. İlgililerin ilgilenmesini bekliyorum.



28.06.2016
OKUR YORUMLARI
ABDULKADİR ÇAPANOĞLU
28.06.2016 22:33:00

Değerli dostum Mustafa Bey'ciğim. Okuyunca gülsem mi,üzülsem mi şaşırdım. Her gün yüzlerce kişi oradan geçiyor ama farkında olamıyor. Orta okulda elişi hocamız bunu "bakarda görmez" diye tarif ederdi. Hakikaten böylemidir yada duyarsızlıkdan mıdır? Sonra aklıma geldi "ağlemek ücrete tabidir" diye de yazabilirlerdi diyerek güldüm.Selamlar,saygılar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ