Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

Ekmek Guru Su Duru

Bizim ellerde boyca kısa olana "gudük" lakabı vurulur.Önce "Yozgat Tesellemeleri"nden bir alıntıya bir göz atalım:
"Aktaş köyünden Gödek Abdullah,bir şahitlik için mahkemeye çağrılır.Malum lakabından da anlaşıldığı gibi boyu çok kısadır.İfade verirken önündeki masa fiziki görüntüsünü engeller.Hakim bey yanılarak:
- Ayağa kalk da konuş terbiyesiz adam,diyerek azarlar.
Zaten ayakta olan Gödek Abdullah:
- Oturduğum da bu,kalktığım da bu hakim bey!" (*)
Ali İhsan eniştenin babası Abdılla (Abdullah) emmiye de "Gudük Abdılla" derlerdi.Boyu o kadar kısa değildi.Ama tıknaz,etine dolgun biriydi.Göbekliydi.O yüzden kısa boylu görünürdü.
Abdılla emmi, oğlu Hayati’yi everdi Müftüler’den.Müftükışla’ya gelin getirmeye gidilecek.Düğün kuruldu.Akşam kına gecesi yapıldı.Çalındı çığrıldı.Oyunlar...Halaylar...Gecenin ileri bir saatinde kuruldu masalar.Rakı şarap içiliyor. Yusuf abim de masada.Gençliğinde iyi içerdi rahmetli.Küfelik olurdu da bana mısın demezdi.Yine Yusuf abim limiti aşmış.Uçmuş. Ama "Yeter,kâfi" demiyor. Düğün sahibi Abdılla emmi bakıyor masaya.Eksik gedik var mı? Mezeler eksildikçe takviye ediliyor.Boşalan şişelerin yerine dolusu geliyor.Yusuf abim Abdılla emmiden çok küçük.Ona "emmi" diye hitap eder.Ama masada hitap değişmiş:
- Doldur Gudük Abdılla doldur...diyor.
Abdılla emmi bir yandan gülümsüyor.Bir yandan boş kadehi dolduruyor.
Bir de Darılı’da var Gudük lakaplı bir âdem: Gudük Nuri. Darılılılar "Gudük Nuru" derler.Nuri kendi lakabını öylesine kanıksamıştır ki samimi arkadaşlarının yüzüne karşı lakabıyla hitap etmeleri hoşuna gider.Gudük Nuri yoksuldur.Fakr u zaruret içindedir.Elde yok, avuçta yok.Eller nanı hurmayı beğenmez.Gönül gezdirir.Gudük Nuru’nun sofrası yavandır.
Bir gün Gudük Nuru yine sofrada.Sofrada kuru ekmek, bir tas su var.Başka katık namına bir şey yok.Derdi depreşir.Kahreder kahpe feleğe... Kaderine küsmüştür. Ama nereye kadar? Başını kaldırır göğe doğru.Çaresizliğin,yokluğun çığlığını bırakır gök enginine:
- Ekmek guru (kuru), su duru. Ne yapsın buna Gudük Nuru!

24.01.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ