Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

EKMEK GÜNÜ

16 Ekim, Dünya EKMEK Günü'dür. Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü; "Yaşasın ekmek-Herkese ekmek!" düsturuyla 1946'da16 Ekim'i Dünya Ekmek Günü olarak kabul etti. O gündür bu gündür 16 Ekim, Dünya Ekmek Günü olarak kutlanıyor.
.
Biz çok ekmek yiyen bir milletiz. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık ekmek tüketimi 110 kiloyu buluyor. Ekmek, sofralarımızın nan paresi. Bizim can paremiz. Sofralarımızın olmazsa olmazı ekmek...
 Öyle ki soframızda ekmek olmazsa doymayız. Mantıyı bile ekmekle yiyenimiz vardır. O derece yani. Analarımız bizi:"Ekmağanen yi de gannın doysun." diye uyarırdı.
.
Evliya Çelebi merhum, Osmanlıda 46 ekmek çeşidinden bahsediyor. Bunlardan Tophane somunu üç ay bayatlamıyormuş. Ladik memecik somunu da çok meşhur ekşi mayalı bir ekmek.
.
Anam da ekşi maya kullanırdı.Yarım asır öncesinden bahsediyorum. Zaten o yıllarda yaşıyla, kurusuyla hazır maya pek bilinmezdi. Anam "eşgağmır(ekşi hamur)" bulundururdu. Ekşi hamuru maya olarak katardi yoğurduğu hamura. Bu hamurdan ekşili bazlama ve çörek yapardı. Bu bazlama ve çörekler öyle nefis olurdu ki yeme de yanında yat!
.
Şimdi her şey asrileşti. Yaş maya, kuru maya çıktı. Ekmeğin mayası bozuldu.  Kimseler eşgağmır kullanmaz oldu. Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu misali...

Biz Kayseri'nin Germir pidesini çok severiz. Emmoğlu Resul'a zaman zaman köye gelişlerinde Germir pidesi siparişi veririz. Bazen alır, bazen unutur canı sağ olasıca...
.
Dünya EKMEK Günü'nde ekmek üstüne bir çeşitleme yaptık. "Ekmek nimettir, yeri çöplük değildir." sözüne çok değer veririm. Bu nimeti israf edenler canımı sıkar.
Ekmeğimizin değerini bilelim dostlarım.

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ