Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

EJDER MEYVESİ (PİTAHAYA)

Geçen hafta Mersin Ziraat Odası’nca yürütülen Mantarcılık Kursu’nun işletme gezisi vardı. Toroslar Belediyesi’nin desteğiyle açılan Mantarcılık Kursu’na ilgi büyük. Ben de fahri kursiyerim. Kursun teorik dersleri Ziraat Odası toplantı salonunda veriliyor. Her yaştan kadınlı erkekli kursiyerler, mantarcılığın inceliklerini öğrenmeye çalışıyorlar.

“İlgi büyük” dedim. Kesin kursiyer sayısını bilmiyorum. Ama sabahçı ve öğlenci olmak üzere iki grup oluşturulmuş. Ders olduğu gün sabahları ve öğleden sonra ayrı ayrı ders yapılıyor. O derece yani.
.
Daha önce iki kez işletme gezisi yaptık. Toroslar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde mantar yetiştirilen mekanı gezdik. Aslında bu mekan TEDAŞ’ın santralı imiş. TEDAŞ santralı boşaltınca burası mantar ekimi için hazırlanmış. Kütükte, poşette, çamaşır sepetinde ekili mantarların uçlanıp büyüdüğünü gözlerimizle gördük.

Buraya yaptığımız bir başka gezimizde ikişerli, üçerli grup oluşturup istiridye mantarı ektik on kiloluk plastik torbalara. Kuluçka odasına koyduk bu torbaları. Bakalım nasıl olacak? Sonucu biz de merak ediyoruz.
.
Artık kursun son günleri. Doruklu’daki özel iki mantar işletmesini ziyaret ettik bu gezimizde.
İşletme sahipleri bizi candan bir ilgiyle karşıladılar. Merak ettiğimiz hususlarda bizi bilgilendirdiler. Sorduğumuz sorulara içtenlikle yanıt verdiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz.
.
Bu gezimizde üçüncü ziyaret mekanımız bir ejder meyvesi serasıydı. Seraya girdik. Dışarda 12 derece sıcaklık var. Seranın içi 33 derece. Ejder meyvesi tropikal bölge kaynaklı. Sıcağı seviyor. İçerde pek fazla kalamadık.
Ben ejder meyvesini ilk defa Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’dan duydum. Adı çok ilgimi çekti. Hamit Tuna, rutin belediyecilik dışında yeni iş alanları için gayret sarf ediyor. Yeni projelerle gelen girişimcilere destek oluyor. Yeter ki samimi görsün.
.
Bu ejder meyvesi; nar büyüklüğünde, nara benzeyen bir meyve. Tanesi 20 lira. Lüks lokanta ve otellerde müşteri buluyor. Asıl adı “PİTAHAYA”. Gece çiçek açtığı için pitahayaya “Gecenin kraliçesi” de derlermiş. Tatlı pitayalar krem kıvamında etli bir kısma sahip. Çok leziz bir tadı var. Lif, vitamin ve mineral madde zengini. Bu ejder meyvesi ,vücuttaki ağır metal toksin atılımını hızlandırırmış. Kolestrolü ve tansiyonu düşürüyormuş.
Diyeceksiniz ki: “Ne biliyorsun?” Hatta bıyık altından güldüğünüzü görür gibiyim. Çünkü otçular her bitkinin derde deva olduğunu söyleyip duruyorlar.
Vallaha ben bu bilgileri bir broşürden aldım. Ben onların yalancısıyım dostlar! Boşuna bana atarlanmayın.
.
Gezi grubu başkanımız Özlem Hanım bizi kırmadı. İşletme ziyaretlerimizi tamamladıktan sonra Ayvagediği’ne vasıl olduk. Sucuk-ekmek yedik. Kar manzarası seyrettik. Dönüşte tatlıcılar tatlı yedi Sarnıç’ta. Böylece bir taşla birkaç kuş vurduk.
Güzel bir çalışma gününü böylece tamamlamış olduk.



05.02.2018
OKUR YORUMLARI
özlem tek
08.02.2018 09:54:00

Emeğinize yüreğinize sağlık Mustafa bey ,teşekkür ederim.Kolaylıklar diliyorum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ