Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

DURUN BİRAZ!

“Alıp başınızı geçip gitmeyin
Göçmen kuşlar gibi uçup gitmeyin
Bir beni dinleyin kaçıp gitmeyin
Hadi geri dönün ne olur yıllar”
.
Yalçın Temiz, böyle sesleniyor “Yıllar”a. Yıllar şiirinde. Ben sadece bir dörtlüğünü aldım. Şiirin tamamı sekiz dörtlük. Koşma biçiminde yazılmış. Geçen yıllara laf anlatmak kolay mı? Giden geri gelir mi? Hele hele akıp giden zamanı geri getirebilir misiniz?
Bir de sözleri Rüşdü Şardağ’a ait hicaz şarkı var. Avni Anıl bestesi. Ahmet Özhan, Bülent Ersoy gibi birçok sanatçı yorumlamış bu hicaz şarkıyı. Tema aynı. Geçip giden zamana sitem, kahır...”Ey zaman geçme, dur!” seslenişi. Şarkının ilk dörtlüğünü görelim:
.
“Rüya gibi uçan yıllar
Biraz durun, durun biraz
Kaybolan günlerim için
Hesap sorun, sorun biraz”
.
Kaybolan günlerin hesabını uçup giden yıllar soracak ha! Geçiniz. Bu hesabı bizlerin sorması lazım. Hatta hesap sormak değil, hesap vermek gerek. Uçup giden yılların muhasebesini yapmak. Bu bir özeleştiridir. Özeleştiri insanı kemale erdirir. Olgunlaştırır. Özeleştiri yapmayana adam mı denir yahu!
İşte 2016 yılının sonundayız. Koskoca bir yıl geldi geçti hayal gibi, düş gibi. Bu yılın muhasebesini yapalım. Eksileri, artılarıyla... Ben 2016’yı eksilerinin fazla olduğu bir yıl olarak hatırlayacağım. Sıkıntılı, sancılı, acılı bir yıl...
Diyeceksiniz ki “Bunda 2016’nın ne günahı var?” Haklısınız. Yılların günahı yok. Bilcümle vebal bizdedir.
.
Bu vebalden kurtulmak için özeleştiri yapalım. Nerde hata yaptık? Yanlışımız, yanılışımız var mı? Şapkamızı gözümüzün önüne koyup düşünmeliyiz. Hatalarımızı görüp yanlışlarımızı telafi edersek gelecek günler daha güzel olur.
.
Yeni bir yıla giriyoruz. 2017’nin artıları fazla olsun istiyorsak geçmişin muhasebesini iyi yapıp ona göre bir yol haritası çizmeliyiz. Bunu yapmazsak 2017’nin 2016’dan bir farkı kalmaz.
.
“ Tarih tekerrürdür “ derler. Böyle düşünenler var. Tarih tekerrür değildir. Eğer aynı yanlışlar yapılmazsa, aynı hatalara düşülmezse tarih tekerrür etmez. Tekerrür etmesinin sebebi aynı hatalara düşmek, geçmişten ders çıkarmamak, ibret almamaktır.

.
Yeni yıl 2017 huzurlu, mutlu bir yıl olsun.

Yeni yılımız kutlu olsun.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ