Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

DOĞUM GÜNÜ

1 Mayıs. İşçinin,emekçinin bayramı. 1 Mayıs benim de doğum günüm. Aslına bakarsanız benim doğduğumda mevsim sonbaharmış. Nerden biliyorum? Anam öyle derdi yahu. Doğum günümü sorduğumda gülümserdi. Yüzüne bir hoşluk dalgası yayılırdı anamın:

-Mısdafa’m! Senin doğduğunda çedeneler kesiliyodu. Seni gundaklar gotürürdüm bosdana. Gundağı bi kolgeye bırakırdım. Ordan çıldır çıldır bakardın, derdi rahmetli.

Gel gör ki ilkokulu bitirirken nüfusa kaydolmuşum. Doğum tarihi de 1 Mayıs olarak kayıtlara geçmiş. Güzel de olmuş. 1 Mayıs güzel gün, kutlu bir bayram…

Güzel bir şarkıdır. Bir zaman dillere düşmüştü. Teoman’ın yorumuyla dinlemelere doyamazdık. Müslüm Baba da yorumlamıştı. Onun sesiyle de melankolinin girdabında halden hale girmiştik. O şarkıdan bir bölümle başlayalım:

“Bugün benim doğum günüm
Hem sarhoşum hem yastayım
Bir bar taburesi üstünde
Babamın öldüğü yaştayım

Bugün benim doğum günüm
Kelimeler büyüyor ağzımda
Bildiğim tüm hayatlar
Paramparça, paramparça”

Paramparça! Paramparça!.. Ah ah! Hayatımız, geçip giden günlerimiz. Ömrümüz…

1 Mayıs, benim doğum günümdü dostlar. Dönüp şöyle bir baktım geriye. Doğum günümde. Nerden nereye? Tam tamına 68 yıl geçmiş. Bir durum muhasebesi yapıyorum. Bir özeleştiri… Pişmanlık duyacağım bir yanlışım olmadı, çok şükür. Kırgınlıklarım var. Ama kimselere kızgınlığım yok. İhaneti, iki yüzlülüğü, riyayı, vefasızlığı gördüm. Ama vefayı, değerbilirliği de…

Dikensiz gül bahçesi olur mu? Diyalektiğin temeli: iyi varsa kötü de olacak. Güzeli çirkin tamamlıyor. Gül dikensiz olmuyor.

Geçmiş geride kaldı. Geleceğe bakalım. Hele hele yaşadığın zamana sahip çıkacaksınarkadaş. Biz okulda “Failatun failatun failat” kalıbına uygun düştüğü için şöyle söylerdik “Dem bu demdir, dem bu demdir, dem bu dem”.

Doğruluk payı yok mu tekrarlanan bu sözcük öbeğinde? Bence var. Geçmiş geride kalmış. Gelecek meçhul. Öyleyse gün bu gündür, saat bu saat. Vakit nakittir. Değerini bilelim.

Sevgili canlar! Doğum günümü kutladınız. İletilerinizle güzel dileklerde bulundunuz. Hepinize gönülden teşekkürler. İyi ki varsınız. Ben de sizlere hayırlı ömürler, huzurlu bir hayat temenni ediyorum.

02.05.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ