Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

DÖNÜŞÜM

Boğazlıyan Eski Sanayi Sitesi’nde yıkım çalışmaları başladı. İş makineleri harıl harıl çalışıyor. Moloz yığınları damperli arabalara yükleniyor. Demir,tuğla,briket artıkları kepçelerle toplanıp kaldırılıyor.

Ne güzel. Boğazlıyna’ın bağrında bir yaraydı Eski Sanayi Sitesi. Kangren olmuş bir yara. İlçenin tam orta yerinde bir çöplük. İtin kopuğun; berduşun,ayyaşın ipini sürtüp gezdiği bir mezbele. Boğazlıyan’ın imajını gölgeleyen bir heyula.

Bundan iki yıl önce 2013 Şubat’ında iki yazı yazdım. Boğazlıyan Eski Sanayi Sitesi’nin halini anlattım. Terkedilmiş dükkanların yıkılıp temizlenmesi gerektiğine dikkat çektim. Ya da çevre temizliğinin yapılıp başka amaçla değerlendirilmesini istedim.

Konuya ilişkin “Yol,Su,Elektrik” ve “Kentsel Dönüşüm” başlıklı yazılarımı Diğer Yazılar bölümünde bulabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm’ü zamanın Belediye Başkanı Mustafa Özdal’ın açıklaması üzerine yazdım. Sayın Özdal TOKİ’yle temasta olduklarını,dükkan sahiplerinin yüzde yetmişi olur verirse Eski Sanayi Sitesi’nin yıkılıp yerine,konut ve dükkanların yer aldığı modern bir çarşı yapılacağını söylüyordu. Ne yazık ki dükkan sahiplerinden sadece yüzde elli biri yıkıma razıydı. Yüzde kırk dokuz yıkıma yanaşmıyordu.

Haliyle Eski Sanayi’ye el atılamadı. Kangren olmuş yaraya neşter vurulamadı.

Şimdi Kentsel Dönüşüm çerçevesinde yıkım çalışmaları başladı. Boğazlıyan Belediye Başkanı Hamdi Erdal ne etmiş, etmiş. Dükkan sahiplerinin rızasını almış. Dükkan sahiplerine yeni çarşıdan dükkan sözü verilmiş. Yıkıma razı olmayanlara da denilmiş ki: “Siz bilirsiniz. Çoğunluğun olurunu aldık. Razı olmazsanız sizin dükkanlar da yeşil alan olur.” Mırın kırın eden dükkan sahipleri de bakmışlar ki pabuç pahalı. Kuzu kuzu rıza göstermişler.

Böyle söylüyorlar. Ne derece doğru bilemem. Ama maksat hasıl olmuş ya önemli olan bu. Hatır gönül yıkmadan,kırıp dökmeden...

Anlatılır. Ahmet Vefik Paşa Bursa Valisi iken binmiş makam arabasına. Makam arabası bir fayton. Bir yere gidiyor. Bir sokak. Sokak bitmiş. Çıkmamış. Çıkmaz sokak değil. Ama birileri duvar örmüş resmen kapatmış sokağı. İnmiş faytondan vali bey. Sormuş. Mahalleli:

“Filanca bey ördürdü duvarı.” demişler.

Ahmet Vefik Paşa maiyetinde bulunanlara şu emri vermiş:

“Yıkın duvarı. Devlet yürüsün!..”

Duvarı yıktırıp sokağı temizletmiş. Bu söz, darbı mesel gibi söylenir. Bazı çözümü zor problemlerin hallinde bir yetkilinin inisiyatif kullanmasına güzel bir örnektir.

Sayın Erdal: “Yıkın dükkanları. Devlet yürüsün.” dememiş. İşi tatlılıkla halletmiş.

Biz de “Kolay gelsin.” diyelim.

26.09.2014
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ