Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

DEREKEMAL

Derekemal, Çayıralan'ın şirin bir köyü. Sevgili Ertuğrul Yalçın, Derekemal'ı anlatmış bana gönderdiği iletide.
Şimdilerde Ertuğrul kardeşim Çayıralan'da kalıyor. Kızı Didem'in yanında. Didem kızımız kimya öğretmeni Çayıralan'da.
Derekemal'ı çok anarız. Hele Ramazanlarda. Oruç tutmayanlara takılır ahbapları:
-Sana Ramazan gelmedi mi? Derekemallı mısın yoğsa?
Bir gönderme yapılır Derekemallılar'a:
-VAR YURDUYUN GIYMATINI BİL DEREKEMAL! diye.
Gülünüp geçilir. Sevgili Ertuğru bunu hikaye etmiş. Ben de aktarıyorum. Söz Ertuğrul Yalçın'da:
.
"Yozgat ilimize bağlı Çayıralan'ın etrafı tepelerle çevrili yeşillikler içerisinde ilçe merkezine, yol levhasına göre altı kilometre uzaklıkta bana göre gir çık on kilometre kadar mesafede olan, yazın "Oh be hayat varmış!" diyebileceğimiz bir orman köyü.
.
Bu arada yazın Yozgat'ta güneş yokmuş gibi kavrulmak için sıcak bölgelere akın edenlere, bir tırpan atalım. Hani yüzme bilseler gam değil. Amma o da yok... Git kavrul gel. On beş gün de yanık acısı çek. Sırtını garip anana da kaşıt emmioğlu. Bu kadar güzel yaylalarımızı bırakıp da sırf Avrupalıya benzemek için değer mi?
.
Neyse, biz Derekemal'imize gelelim. Zamanın birinde ben diyeyim seksen siz deyin yüz sene evvel mevsim kış . Yol bel kapalı. Mektep medrese nerde? Kadrolu imam mı? Ne mümkün. Şimdi sahibinin sesi fetvacı profösörlere taş çıkartacak Muhsin Hoca'yı bulsalar baştacı, o da yok. Köylü ne yapsın kendi yağıyla kavruluyor. Erzakını yazın temin edip,kış bastırınca evine çekiliyor.
.
Ahali dini bütün. Köy odasında sohbet ederken laf dönüp dolaşıp Ramazana geliyor. Muhtar:
- Arkadaşlar ıramazan bu aylarda olacak. Koyden birisini Çayıralan'a gonderek de zamanı oğrensin. Orucumuzu dutak, der.
Öyle de yaparlar. Bir baba yiğit, giyinir kuşanır; karlı tepeleri, yolları aşar. Çayıralan'a gelir.
.
O zaman Çayıralan daha da ufak. Karşıdan bir kalabalık sökün etmiş geliyor. "Hayırdır inşallah" der kendi kendine bizim Derekemalli. Kalabalığa yaklaşır, selam sabah faslından sonra, sorarlar bizimkine:
-Be arkadaş kışta kıyamette ne gezersin? Bak cımcılık olmuşsun.
Bizimki cevaben:
- Ağalar Derekemal' den gelirim, ıramazanın zamanını öğrenip dönecağam,der, demesine de ahalide bir gülüşme:
- Be yiğidim! Iramazan mı kaldı? Biz bayram namazından çıktık, deyince yiğidimiz ellerini dizlerine vurarak dövünmeye başlar:
- HEY GİDİ DEREKEMAL HEY! GOCA BİR IRAMAZAN GELDİ GEÇTİ DE HABARIN OLMADI.
Ahları vahlarına karışır yiğidimizin. Köyünün yolunu tutar. Vesselam..."



07.06.2017
OKUR YORUMLARI
Şuayip POLAT
06.09.2022 12:55:28

Saygıdeğer Mustafa TOPALOĞLU yazınızı okudum; bir derekemallı olarak hoşuma da gitti ama hikaye kısmen doğru kısmen yanlış (bana ve duyumlarıma göre) 1- Olay osmanlının son dönemi, kaçak askerler ve ermeni baskınlarından dolayı köylü şu an adı ''Oruç girmez'' olarak bilinen bölgede sık ormanlık alan olan yerde saklanmakta köye gelememekte onun için ramazanın geldiğini bilememektedir. 2- Çayıralanın o günkü adı çayıralan değil köylüler arasında ''Çaşın'' olarak bilinmekte. 3- Köylümüz camiden çıkanları görüp konuştuktan sonra ramazanın geçmiş olduğunu anlayınca Köylülerin olduğu ormanlık alana 1 rivayete göre mağaraya gelip o meşur sözü eder ''Ey derekemallılar 1 ay Ramazan gelip geçti haberiniz olmadı. Varın yurdunuzun kıymetini bilin.'' der ve ormandan çıkıp asıl köyün olduğu yerleşkeye gelirler.

Mustafa Topaloğlu
08.06.2017 11:50:00

Evet aziz dostum, bazı türküler bizi alır götürür bir yerlere. Lamekan olursunuz. Kimi kez hüzünlenir, kimi zaman coşar taşarsınız.Bazı türküler koroyla daha bir havalı olur. Çünkü koro çoğaltır türküyü. Seslerin sese katılması, birlikte koşalaşarak söyleyip türkünün temasıyla hemhal olmak gibisi var mı? Bir de Tek Kapıdan Çıktım Yüzüm Peçeli'nin ikinci kıtasının yer aldığı bir Kayseri türküsü var. Dağdan Yuvarlandı Kayalarımız'la başlar. Hüzünlüdür. Yürek dağlayıcıdır. Adnan Türköz veya Ahmet Gazi Ayhan'dan ya da Nida Tüfekçi'den dinlenesidir.
Selam ve sevgiyle. Teşekkürlerimle...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ