Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

DELİ CAMIZIN ETTİĞİ

Boğazlıyan Ortaokulu’nda öğrenciyiz.O zamanlar köyle ulaşım bu günkü gibi değil.Köye gidiş-gelişlerimiz tabanvayla.Eğer yükümüz olursa köyden gelen arabalardan birine yüklüyoruz.”Araba” dediğim otomobil,kamyon değil at arabası...Ya da atıyoruz eşeğin sırtına mitilimizi,yanı sıra biz yayan yapıldak düşüyoruz yola.Boğazlıyan-Oğulcuk l7 km.Ha babam,de babam üç saati aşıyor yolculuğumuz.

Şikayetçi değiliz yine de.Katlanıyoruz.Katlanmak zorunda olduğumuzu biliyoruz.

Yol neyse de Karakoç’un deli camızı yok mu? O bizi korkutuyor.Hani bir türküde geçer ya:

“Gara camışları (camız) saldım bayıra

Dövüşe dövüşe indi çayıra

Deyin güveğiye gele ayıra

Siz gidin gardaşlar ben de giderem

Dudu gumru gibi durmaz öterem”

Türküdeki gara camızların soyundan Karakoç’un deli camızı. Karakoç’un altından savışırken ellerimizde yüreklerimiz.Deli camız ha şurdan çıktı,ha şurdan çıkacak...Aman camıza dalanmayalım.Uzaktan dolanalım...Tedirgin...Telaşlı...Endişeli gözlerle etrafı tararız.Uzaklarda bir karaltı görsek deli camız korkusu sarar benliğimizi.

Yarıyıl tatili başladı. Köye geliyoruz. Kimimiz pürneşe. Kimimiz üzgün...Tedirgin...Keyfi yerinde olanların karnesi iyi.Firesiz...Karnesinde kırığı olanlar endişeli.Sigaya çekilecekler.Hesap vermek zor.

Hani bir öğrenci karneyi alır.Derslerin çoğu zayıf.Ailesinin bulunduğu yerde değil bir başka kentte okuyor.O zamanlar telgraf en hızlı iletişim aracı.Anasına telgraf çeker.

Der ki:”Babamı hazırla.”

Anasından cevabi telgraf gelir:”Baban hazır.Sen kendini hazırla.”

Okul arkadaşlarımızdan Niyazi (Karaca),İbrahim (Fidan),Mustafa (Kahraman) düşerler Oğulcuk yoluna.Tam Karakoç’un orda deli camız çevirir bunları.Mustafa’nın eşekte yüklü yorganı var.Deli camızı görünce bunlar perem perem olurlar.Camız eşeğin üstündeki yorgandan alır hırsını.Yorganı burnuyla param parça eder.Hallaç pamuğu gibi atar...Bir süre sonra da çekip gider.

Bizimkiler kaçıştıkları yerlerden çıkıp gelirler.Bir taraftan camızın saldırısı,öte yandan karnedeki kırıklar, morallerini sıfıraltı etmiştir.Her kötü olayın bir de iyi tarafı vardır.Bizimkiler camız olayını kullanmaya karar verirler.

Köye gelirler.Memet emmi (Çona’nın Memet) sorar Niyazi’ye:

“Oğlum garinnen nirde? Hele getir. Şu garneyi (karne) bi görek...”

Niyazi üzgün bir tavırla:

“Garinneyi deli camız yidi(yedi) baba...”

Aynı diyalog İbrahim’le babası Mustafa Fidan(Gara Mısdafa) arasında geçer.





Çona’nın Memet ve Gara Mısdafa deli camızın karneleri yediğine inanmazlar.Ama bozuntuya vermezler.İnanmış görünürler.

Memet emmi zaman zaman:

”Garooç’un (Karakoç) deli camızı yiyecek bir şey bulamamış.Bizim çocukların garinnesini (karne) yimiş...”der,gülerdi.

03.10.2013
OKUR YORUMLARI
Adınız ve Soyadınız
07.10.2013 19:12:00

Aliciğim! Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.Hele bir yaştan sonra...İlgine bilmukabele teşekkür ederim.Saygı ve selam ile...

ALİ FİDAN
06.10.2013 20:46:00

Sene 1989,İstanbulda Askeri Lisede okurken Üsküdarda ikamet eden rahmetli Nevzat AÇIKGÖZ amcaya hafta sonu izinlerinde ara sıra uğrardım.Hasbihal eder, çayını içer, sofrasından yemeğini yerdim. Benimle paylaştığı ilk anısı bu olmuştu.Kendisini rahmetle anıyorum.Bizleri geçmişe götürdüğünüz için de sizlere teşekkür ediyorum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ