Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

DANIŞMAN

Danış- kökünden türeme bir sözcük danışman. Eski karşılığı müşavir. Nedir danışman? Özel veya tüzel bir kurumda, kuruluşta bilgisine, yol göstericiliğine başvurulan, kendisine danışılan görevli kimsedir. Alanında uzman kişidir danışman.
Biliriz ki danışan dağları aşar, danışmayan düz yolda şaşar. Danışılacak kişi de alanının hakimi, uzmanı olmalı değil mi? Aklı derinlere ermeli değil mi?
Elhak öyledir. Öyle olmalıdır.
Buraya gelmişken İrfani’nin bir deyişinin ilk dörtlüğünü yazmamak olmaz:
.
“Gel seninle danışalım sevdiğim
Danışan dağları aşar mı aşar
Danışmadan yola çıkarsa kişi
Yanılır yollarda şaşar mı şaşar
.
Hali hazırda özel kuruluşlar uzman seçiminde ince eleyip sık dokuyorlar. Ama aynı değerlendirmeyi kamu kurum ve kuruluşları için yapabilir miyiz? Belediyeler, bakanlıklar, milletvekilleri danışman seçerken uzmanlık kıstasına ne derece uyuyor? Danışman seçtikleri kişiler gerçekten alanında uzman mıdır? Yoksa kayırmacılık mı yapılıyor? İşe göre adam mı, yoksa adama göre iş mi? Bunlar tartışmaya açık hususlar.
.
İşte size bir danışmanlık anlatısı. Hem de yakıştırmaca değil, aynıyle vaki...
Vakti zamanında Murat Karayalçın, Ankara Belediye Başkanı iken yolu Gaziantep’e düştü. O sıralar Âşık Mahzuni Şerif de Gaziantep’te ikamet ediyor. Murat Karayalçın Âşık Mahzuni Şerif’le görüştü. Hal hatır, hoş beş faslından sonra dedi ki Karayalçın Mahzuni’ye:
-Gel ozanım Ankara’ya. Danışmanım ol.
Mahzuni, Karayalçın’ın önerisini geri çevirmedi. Yıkıp yükledi evi. Göçtü Ankara’ya. Belediyede bir masa verdiler. Oturdu Mahzuni. Bir gün, beş gün, on gün, bir ay, bir buçuk ay… Mahzuni’ye “Necisin?” diyen olmadı. Başkan danışmanına kimse bir şey danışmıyor. Sıkıldı Mahzuni bu halden. Kalktı gitti Başkan Karayalçın’la görüşmeye. Makam kapısında görevli sordu Mahzuni’ye:
-Başkanla ne görüşeceksin?
Mahzuni boynunu büktü:
-Başkana bir şey danışacağım. Ben güya danışmanım. Bana bir şey danışan yok.

Görüştürmediler. Gerektiğinde kendisine danışılacağını söylediler.
.
Tam o sıralarda bir gazetede Mahzuni Şerif’in Park Bahçeler Müdürlüğünde bekçi kadrosunda personel kaydının olduğu yer almaz mı? Başkan danışmanı bekçi kadrosunda çalışıyor sözüm ona.
Âşık Mahzuni Şerif o dakika aldı kağıt kalemi. Bir dilekçe yazdı. Dedi ki: “Danışılmayan danışman olmak bana göre değil. Danışılmayan danışmanlıktan istifa ediyorum. Gereğini arz ederim.”
Dilekçeyi ilgili birime verip belediyeden ayrıldı.

13.12.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ