Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

DAMDA İNEK VAR

Eren Taş.Halil Abi’nin oğlu.Evlendi.Devecipınar’dan gelin getirdik.Gelinimiz Sultan, hanım hanımcık.Uyumlu.Eren’le iyi anlaşıyorlar.Ümüs Abla da iyi kaynana doğrusu.Sayın ki ana.Sultan Gelin’e kızı gibi davranıyor.Halil Abi,soy adı “Taş” ama yufka yürekli bir insan.Sultan Gelin’e gurbet acısı hissettirmemek için ellerinden geleni yapıyorlar.Devecipınar gurbet mi? Devecipınar’la bizim köyün arası kaç adım ki...Seslensen duyulur.Lâkin kapı eşiğinden ayağını attın mı gurbettesin.Uzağı,yakını olur mu gurbetin?

Bir müddet bir arada yaşıyorlar.Aynı sofraya oturuyorlar.Ama ayrılığı koyup giden nurda yatsın vakit erişiyor.Ayrı eve çıkmaları gerek. Mülazım Emmi’nin evi boş.Eren, üstün körü bakım yapıyor.Genç çift kendi evlerine taşınıyor.Ana babaya komşular artık.Evleri ayrı ama yolları sapa değil.Gençlerin başı sıkıştığında Ümüs Ablayla Halil Abi Hızır gibi yetişiyorlar.

Ev olur da sağan olmaz mı? Ya da şöyle söyleyelim: Sağansız ev olur mu? El cevap: Olur. Olur olmasına da o evde bet bereket olmaz.Süt... Süt ürünü yoğurt,peynir, hele hele ayran.O yanık yürekleri soğutan kutlu içecek...Bir evde süt yoksa yoğurt,ayran da yoktur.Sağ olsun konu komşu getirir.Ama elden gelen öğün olmaz,o da vaktinde bulunmaz.

Eren’le Sultan Gelin, bir sağan inek alıyorlar.Evlerine bet bereket geliyor.İneklerinin üstüne titriyorlar.Yemini, suyunu ihmal etmiyorlar. Yoğurt,peynir,ayran dolum dolum dolu.İnek de sütlü,uysal...

Uysal inek bir sabah sığır toplanma yerine giderken Takaydın Çeşme’den sapıyor.Sezayi’nin evin önünden geçip Ömer Böle’nin eviyle Halil Aybar’ın evi arasında aralık var.Bu aralık tatlı bir eğimle Ömer Böle’nin damına uzanıyor.Sultan Gelin’in ineği bu aralıktan çıkıyor Böle’nin damına.Bahar.Toprak dam.Otlanmış.Başlıyor yayılmaya.

Sultan Gelin bakıyor ki ne bakan...İnekleri ”Sarıkız” damda.Keyifli.Otluyor.Başlıyor feryada:

“Barı... Bizim inek damda yayılıyor.” Görenler hayretlere düşüyor.İndirmeye çalışıyorlar.Sarıkız bir türlü çıktığı yoldan inmeye yanaşmıyor.

Eren geliyor.Sarıkız’ı damdan indiriyorlar zor zahmet.Sarıkız’ın dama çıkışı kolay oluyor, ama inişi bir hayli meşekkatli oluyor.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ