Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

CEYLAN BOYLU

Fatiş hala,Tozey’in Ayşe çifte bacılar.Abileri Hacımin (Hacı Emin) köyün ileri gelenlerinden.Eşraftan.Değirmenci.Aynı zamanda Coruklar’ın ulusu.Hatırı sayılır,minderi serilir.Değirmencilik yaptığı için çevre köylerde tanımayan yoktur.Devecipınarı,Yazıçepni,Belören... Eciğinden cücüğüne tanır Değirmenci Hacımin’i.Çünkü yolu düşmüştür hepsinin Hacımin’in Değirmeni’ne.

Hacımin’in Değirmeni,su değirmeni.Hani Değirmen’de anlatmıştım.Su değirmenlerinin pabucunun dama atılmadığı yıllardı.O değirmen ki su gücüyle çalışırdı.Çuval çuval buğday tanesini ağır ağır öğütür un ederdi.Öyle bir dönüşü vardı ki o taşların bakan gözler bayardı.Tiki tak...Tiki tak... Taşın üstündeki çakıldak, taşlar döndükçe sanki taşlara eşlik ederdi.Aynı tempoda çok sesli bir koronun sesi doldururdu değirmeni.

Bir de türküsü vardır hani:

“Gahbe felek dağarmenin döndü mü

Bağın bahçan sularınan doldu mu

Ben yaparım sen yıkarsın bendimi

Döne döne nöbet bize geldi mi”

Feleğin çarkı kırılsın.Dönüyor değirmeni.Nöbetin bekleyen alıyor keşiğini.Feleğin değirmeni dönüyor dönmesine de Hacımin’in Değirmeni tarihe karıştı.Hani hani oldu.Ateş değirmenleri çıkalı su değirmenlerinin esamesi okunmuyor. Sanayileşme doğallığı yok etti.Şimdi sözüm ona sütten ak,sudan pak un öğüten fabrikalar var.Değirmenlerin yerini un fabrikaları aldı.Aldı almasına da bunların yaptığı un yapay.İçine ağartıcı katıyorlar.Kimyasal.Özlü olması için de katkı maddesi koyuyorlar.Yapay dememin sebebi bu.Şimdi bu undan yapılan ekmeği için ata ata nasıl yiyeceksin?Ekmek mi,sünger mi? Öylesine de sert ki diş kesmiyor. Ya hazmı? Midelerin anasını ağlatıyor.

Hacımin emmiler gitti.Değirmenleri de...Şimdi tek tük kalan su değirmenlerinin ununu ara ki bulasın.Bulasın da ilaç niyetine alasın. Can Hurşut bulmuş Yahyalı’da.Kapızlı Şelalesi’nde.Su değirmeni.”Tiki-tak...Tiki-tak” döne döne un ediyor.On kilo almış.İşte un gibi un! Kokusu bile bir başka.

Biz değirmene dolandık.Lafı bir hayli uzattık.Ne diyorduk? Ha çifte bacılardan bahsediyorduk:Fatiş hala ve Ayşe bacıdan.Çifte bacıların büyüğü Fatiş hala.Uzun boylu,Allah’ın övüp yarattığı bir cinsi latif.Ayşe bacı orta boylu,tıknaz.

Çifte bacılar gelinlik çağına geldi.İşe bakın ki Fatiş hala dururken Ayşe bacının kısmeti açıldı.Battal’ın Hacı’ya verdiler Ayşe bacıyı.Lakin Fatiş halanın dünürü yok. Belli etmiyor, ama çok zoruna gidiyor Fatiş halanın.Onuruna dokunuyor.Adam yerine konulmadı sanki.Nesi var Fatiş halacağızın? Nesi eksik? Boy pos yerinde...O endam, o duruş...Ne fayda talihi yok Fatiş kızın.

Bir gün derinden bir of çekiyor Fatiş hala.Kaderine kahrediyor:

“Of of!..Ceylan boylu Fatiş dururken gıdılı gıdılı Anşe satıldı.Olmaz olsun böyle kader!”diyor.

26.03.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ