Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

BULDOZER

Mitat Usta.Sıvacı.Boğazlıyanlı’dır kendileri.Öyle her sıvacıya benzemez.Yalnız çalışır.Harcını kendisi karar.Kendi getirir götürür harcı.Yanında amele istemez. Amele de usta da kendisidir. İşinin ehlidir.Aldığı parayı kuruşuna kadar hak eder.

Bitmek bilmez bir enerji.Sayın ki dinamo.Sürekli elektrik üretiyor.

Ben “Sayın ki dinamo.” dedim.Meğer lakabı “Buldozer”miş.Kendisi söyledi.Bir tarihte bir binanın ikinci katına torbayla kum taşıyacak Mitat Usta. Aşağıda birisi torbayı dolduruyor.Sırtlıyor torbayı ustamız.İkinci kata bir koşu çıkarıp geliyor.Kumu torbalayan eleman isyanlarda:

“Yahu Mitat Usta! Ağır ol biraz da bir soluklanalım.”

Mitat Usta bizim Osman’ın demirbaşı.Bütün inşaatlarında Mitat Usta ön plandadır.”Emektar”ıdır.Yaz ayları bizim ellerde inşaat işi çok hareketlidir.Eleman bulamazsın mum yakıp arasan.Hele Oğulcuk’a nazla niyazla gelirler.Ne zaman ki sonbahar gelir, inşaat ustaları boşa çıkar.İş beklerler.Lakin aşırı soğuk,don inşaatın düşmanıdır.Bir altı ay yatar inşaatçılar.

Osman’ın işi çok.Birkaç inşaat var elinde.Mitat Usta birinde çalışıyor.Osman’ın acelesi var.Bir an önce sıva işi bitmeli.Diyor ki Mitat Usta’ya:

“Bak emektar! Yanına bir yardımcı alayım.Harç yapsın.Harcı getirip götürsün.Sen de rahat edersin.İşimiz çabuklaşır.Amelenin ücretini ben ödeyeceğim.Senin bir kaybın olmayacak.”

Mitat Usta yarı gönüllü,yarı gönülsüz “Peki” dedi Osman’a.Hemen ertesi günü Mitat Usta ameleyle işe başladı.Harç yapıldı.Mitat Usta harç bekliyor.Amele biraz ağırkanlı.Mitat Usta “Ya sabır” çekmede.Bir sabır,iki sabır...Üçüncüde ameleyi kovdu Mitat Usta.

Öyleye doğru Osman geldi inşaata.Bir “Kolay gelsin!”diyecek.Bir de işin gidişatına bir göz atacak.Baktı Osman.Mitat Usta yine yalnız takılıyor:

“Yahu Mitat Usta! Eleman gelmedi mi? Niye yalnız çalışıyorsun?..”

“Geldi gelmesine de ben kovdum.Beni oyalıyor.Elinden iş çıkmıyor.Ben öyle eleman istemem.” dedi Mitat Usta.

Osman güldü:

“İlahi emektar! Ben sana ne deyim...Nasıl biliyorsan öyle çalış arkadaş.”

Mitat Usta, Memet gardaşımın tandırlığını yapacak.Günlükçü.Memet pazarlık yapıyor:

“Sen ustalığını yap.Ben amele olurum.Yalnız Mitat Usta ben adamı terletirim.”

Mitat Usta kıkırdadı:

“Ben de öyle bir eleman arıyorum.” dedi. İş başında gördüm ustayla ameleyi.Memet’im bulgur bulgur terlemişti.Mitat Usta:

“Hoca harç getir.” diye bağırıyordu.Memet, Mitat Usta’yla aşık attığına da atacağına da bin pişmandı. “Terletirim” derken terin suyun içinde kalan kendisi olmuştu.

16.07.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ