Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

BOŞ DURMA

Necmettin Abi, can ciğer arkadaşı H.Ömer (Hacımer) Abimin. Almanya'dan kesin dönüş yaptıktan sonra köyde kaldı bir süre.Traktör aldı.Takım dizdi.Reçberliğe soyundu.Bir müddet devam ettiyse de dikiş tutturamadı.Geldi Kayseri'ye.Mahrumlar'da gecekondu bir ev yaptı.Bir çok işe girdi,çıktı.SSK'dan emekli oldu.Gecekonduyu verdi mütayide (müteahhit). Bir daire aldı.Tam emekliliğinin tadını çıkaracağı sıra çaldı kûs-i rahil. Âhirete göç etti.Mekanı cennet olsun.
Necmettin Abi köyde sık sık bize gelirdi.Bir de tekerlemesi vardı:
"Bulgurunan yarma
Musün Hoca'nın evine varma
... Varırsan da boş durma" derdi.
Biz Kayseri Sümer Lisesi'nde öğrenciyken yaz tatilinde ırgatlık işlerdik.At koşardık.H.Ömer Abim ortak tarla almıştı.Ekin işlerdik.Sap toplardık.Tarla tarla gezerdik.Sap toplayacağız da saman yapacağız. Hey gidi günler...Şimdi tarlalar sap dolu.Dönüp bakan yok.Sapa giderken Necmettin Abi'den tiyö alırdık.Her işimizde yardımcı olurdu.Hem "Bulgurunan yarma..." tekerlemesini tekerler,hem de bir işimizin ucundan tutardı rahmetli.
Lafı buraya kadar getirmişken Yozgat Tesellemeleri'nde (*) benzer bir anlatıyı aktarmamak olmaz:
"Aktaş köyünde Evcioğulları çevrede tanınan bir sülaledir.Ancak bunların çatal kapıdan giren bir iş görmeden çıkamazmış.En çok da bu yönleriyle tanınırlar.
Başka köyden bir zat:
"Ben gideyim de nasıl çalıştırıyorlarsa çalıştırsınlar bakalım." diyerek yola çıkmış.Hatta iddiaya bile girmişler.
Çıkıp gelmiş Evcioğulları'na.Hoş-beşten sonra yemek yenmiş,çay içilmiş.
"Hadi,şöyle biraz damın başına çıkıp hava alalım." demiş ev sahibi.
Dama çıktıklarında sohpet koyulaşmış.Ev sahibi hem laf verip hem de damın akar yerlerini çiğnemeye başlamış.Misafir de boş durmamış bu arada onunla beraber çiğnemiş.Damın üzeri bir güzel pekişmiş.Kendi aklınca misafirin istediği olmuş...Misafir bir an önce iddiayı kazanmak için müsaade istemiş.Ancak merak da etmemiş değil.
"Yahu,demiş.Sizin için çalıştırmadan ekmek yedirmez derlerdi.Bak, ben çalışmadan ekmeği yedim,çayımı içtim.Çalışmadan gidiyorum.
Ev sahibi (Evcioğlu) gülmüş:
"Sen öyle san.Doğru demişler.Koskoca damı çiğnedin(çığnadın).Bu kış ayında başka işi nerden bulayım sana."
(*)Yozgat Tesellemeleri
Habib Coşkunsoy,2o12.s.126

15.01.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ