Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

BOĞAZLIYAN KENT MÜZESİ

 Boğazlıyan Cezaevi yeni yerine taşındı. Eski bina bildiğim kadarıyla boş duruyor. Bir ara hayvan barınağı yapılacakmış. Sonra vaz geçilmiş. İyi de olmuş. Sokak hayvanları için barınak düşünülmesi taktire değer. Bu barınak canlı hayvan pazarının bir yerinde yapılabilir. Daha uygun olur.
.
Kadirlililer 2016’da eski cezaevini kent müzesi yapmışlar. Kadirli Belediyesi baş tutmuş. Kadirliler el kol olmuş. Bu müzeyi Kadirli’ye kazandırmışlar.  Bu müzeyi gezip görünce hayran kaldım. Çok duygulandım. Bir cezaevinin kültür merkezi olması ne kadar mânidardır.
.
Bizim Boğazlıyan’ın eski cezaevi geldi hatırıma.
Dedim  ki: "Boğazlıyan Belediyesi eski cezaevini kent müzesi olarak Boğazlıyan’a kazandırsa! Boğazlıyan yeni bir kültür merkezine daha kavuşsa…"
Neden olmasın?
Kadirli yaptıysa Boğazlıyan niçin yapamasın? İstenirse yapılır. Yeter ki istenilsin...
.
Belediye Başkanı Gökhan Coşar,  Boğazlıyan’a iki kültür merkezi kazandırdı. Pazaryeri yakınındaki Kongre ve Kültür Merkezi bir boşluğu doldurdu. Konser, konferans, tiyatro ve sinema etkinlikleri bu merkezde sunuluyor Boğazlıyanlılar’a. Mezarlık yanındaki Kültür Merkezi ve Taziye Evi de önemli bir ihtiyaca cevap veriyor.
.
 Boğazlıyan Belediye Başkanı Gökhan Coşar’ın Boğazlıyan’a bir kent müzesi kazandırmasını arzuluyorum. Boğazlıyan için bir kent müzesinin şart olduğunu düşünüyorum.  
Boğazlıyan Belediyesi, Şeker Fabrikası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, siyasi partiler ve diğer sivil toplum kuruluşları el ele verirse Boğazlıyan Kent Müzesi’ne kavuşur. Yer hazır. Un var, şeker var, yağ var. Geriye helva yapmak kalıyor. Gökhan Başkan’dan bu meseleye el atmasını bekliyorum.
.
Boğazlıyan’a bir kent müzesi  çok şey kazandırır. Bir çekim merkezi olur kent müzesi. Eski bir cezaevinin müze olması Boğazlıyan’a değer katar.
.
Bu müzede Boğazlıyan’a hizmet etmiş yöneticilerin, bilim, sanat, spor ve siyaset adamlarının hizmetlerini anlatan yazılı ve görsel belgeler, bilgiler teşhir edilir.
 Şair ve yazarların eserleri yer alır bu müzede. Etnografik kültür eserleri , yörenin yemek kültürü, el sanatları ile sosyal ve ekonomik yaşantısından ögeler sergilenir.
Geçmişle gelecek arasında bir köprü kurulur.
.
Boğazlıyan Kent Müzesi konusunu Belediye Başkanı Gökhan Coşar’ın ilgisine ve bilgisine sunuyorum.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ