Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

BİTER Mİ BİTER

Sene 1974.Bizim köye elektrik geldi.Medeniyet geldi.Hani bir Urfa türküsü der ya:

“Fırat dağı deliyor

Harran’a su geliyor

Aney galk bi zılgıt çal

Urfa’ya su geliyor”

Urfalılar’ın suya hasreti neyse Oğulcuklular’ın elektrik heyecanı da o...Öyle bir coşku.Gecenin kör karanlığına inat elektrik direklerinden ışık saçılıyor.Sokaklar ışıl ışıl.Nur indi Oğulcuk’a...Öylesine bir sevinç ki gündüz de yanıyor sokak lambaları.Anam yokluk,yoksulluk görmüş.Bakıyor bir anlam veremiyor gündüz gözüyle yanan sokak lambalarına. Fatma’ya (Peruz) diyor ki:

“Peruz...Şavgı ağaya di de şu elektriği geçirsinler.Biter sonra...”

Fatma gülüyor:

“Bitmez ana...Merak etme!”

Anam şaşkın...Nasıl bitmez? Bu değirmenin suyu nerden gelir? Biter elbet biter.Çok geçmiyor aradan...Birkaç yıl sonra elektrik kesintileri başladı.Anam:

“Ya...Ben dememiş miydim? Bitti işte...” der gülerdi.

Bir de Çıkınağıl’da (Evren) Belediye Muhasibi Nevzat Bey vardı.İri yarı,kara yağız bir adamdı.Lakabı da Yılanoğlu.Rivayet edilir ki Çıkınağıl’a elektrik gelmiş.Şenlik şölen...Çıkınağıl, tarihi günlerinden birini yaşamış.Tören mören...Yemeler içmeler olmuş.Yılanoğlu protokolde.Yemeyi içmeyi sever.Zaten yediğini içtiğini kalıbı inkar etmiyor.Enine boyuna,kelle kulak yerinde.Başında tengellek şapka(foter).

Evli evine,köylü köyüne olmuş.Yılanoğlu gelmiş eve.Çekmiş tabancayı.”Tak! Tak! Tak!..”üç el ateş idare lambasına.Lamba tuzla buz...

Birkaç gün geçmiş aradan.Kesintiler...Teknik arızalar...Bakmış hane halkı.Olacak gibi değil.Yılanoğlu gitmiş, Bakkal Halil’den yeni bir idare lambası almış.
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
15.03.2013 15:01:00

Sayın Sayha!Suzan Hanım da zatınız da yorumlarınızda haklısınız.Size teşekkür ediyorum.Ne güzel düşünmek.Düşünceyi sözle ifade etmek.Yazıyla paylaşmak.Okumak yazmak...Bunlardır bizi insan eden.Canım kurban olsun okuyana,yazana.İyi ki varız aziz dostum.Okuyoruz,yazıyoruz çok şükür.
Ben kendimi tam olarak ifade edemiyorum galiba.Yanlış anlaşılıyorum her halde.Çünkü Allah birdir, tektir.Semavi dinlerin hepsinde böyle.Elbette Allah cisimleştirilemez.Allah; ne yerdedir ne gökte,ne sağdadır ne solda,ne şurdadır ne burda...Nerde anarsan ordadır orda.Her yerde hazır ve nazırdır Yüce Yaratan.Şimdi "Allah Arapça,Tanrı Türkçe" dediğimde asla ve kat'a Allah'ın varlığına, birliğine halel getirmiyorum.İki kelimeyi de aynı huşu içinde kullanıyorum.
"Tanrı,kulun yaratıcıyı şekillendirip cisimleştirdiği haldir."diyorsunuz.Çok haklısınız.Ama bu ilkel inanç sistemlerinde,çok tanrılı dinlerde böyledir.Budacılık,putperestlik gibi.Benim "Tanrı" derken böyle bir kastım yoktur.Olamaz da.Haşa ve kella...
İlginizden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.
Selam ve saygıyla...

SAYHA
11.03.2013 23:13:00

Mustafa bey! Yazılarınızı okuyorum ve Suzan hanımın yorumlarınıda takip ediyorum.Cevaben yazdığınız yorumda Türkçemiz hakkında ana sütümüz ve dilimizde bayrağımız demişsiniz. Bu benzetme benimseme fikrine katılıyorum.Ancak,Kuran dan dilimize geçen özel isimler ruhumuzun nuru, dilimizin sancağıdır.Sizde bilirsiniz ki Allah ismi, doksandokuz ismin tüm kapsamıdır.Üstelik özel isimler başka dillerde karşılığı bulunup çevrilemez.Sadece uzun cümlelerle ne anlama geldiği belirtile bilir.Tanrı, kulun yaratıcıyı şekillendirerek cisimleştirdiği haldir.Buda şirke girer.Dinimizce günahtır,günahın ötesinde mazallah dinden çıkarır.Ve çeşitli dinlerde çeşitli tanrılar vardır.Hepside şekilden ibaret cisimdirler.İslamda sadece Allah vardır.Yerden,cisimden,mekandan,şekilden,münezzehtir. Bu bakımdan Suzan hanımın uyarısını ve açıklamalarını çok haklı buluyorum.Cesaretinden dolayıda kutluyorum.

Tekrar düşünmeniz dileğiyle hoşca kalın

Mustafa Topaloğlu
11.03.2013 20:24:00

Suzan Hanım!Allah'ın 99 ismi var.Allah'ın güzel isimleri.Esma-ül Hüsna.Hepsi Arapça.Çok doğru diyorsunuz.O son hecedeki "ah" var ya diyor ki şair: "Bir ah ile bu alemi viran ederim ben." Hele seher vaktinde Allah (Tanrı) aşkıyle çekilen ah'lar...Yüce Yaratan'a yaklaştırır bizi.O'nun bizi ışkla (ışıkla,aşkla)sardığını duyumsarız.Cuş u huruşa geliriz."Yükselir ah-ı sürurumuz göklere döne döne."
Tanrı Türkçe'dir.Huda (Hüda) Farsça'dır.God İngilizce,Dieu Fransızca'dır.Bu kelimelerin hepsi de Yüce Yaratanımız'ın adıdır.
Bakınız Veysel ne güzel söylemiş:
"Binbir ismin bir cismin var
Oğlun kızın ne hısmın var
Binbir irenkte resmin var
Nere baksam orda senin"
Evet Alemleri Yaratan'ın binbir ismi vardır.Tüm güzel isimler O'na mahsustur.
Ben "Tanrı"diyorum.İnadımdan değil Türkçe'ye sevdamdandır.Allah da derim elbette.Hüda da...Kimsesizler Kimsesi'dir O.Dilimizin vird'idir.Esirgeyen ve bağışlayandır."Kul kusur işlerse Sultan bağışlar."
İlginize ve aydınlatıcı izahatınıza teşekkürler ediyorum.
"Allah,cümlemizi dili dönen,doğruyu söyleyen kullardan eylesin." diyorsunuz. Ben de bu duaya taa gönülden "Amin" diyorum.

Selam ve saygıyla...


SUZAN
10.03.2013 23:44:00

Sayın Topaloğlu,niyetim tartışma platformu oluşturmak değildir.Bilgiye vakıf bir yazar olduğunuzun farkındayım.Ancak,Tasavvufi kelimeler kulanarak Türkçenin dışına istediğiniz zaman,dil zenginliğinizi göstermek için çıka biliyorsunuz. Fakat "Allah'ın ismini telaffuz ederken hala "tanrı" isminde ısrar etmeniz Türkçeye bağlılığınız dışında "dediğim dedik" anlamına geliyor.Şunu belirteyim ki,"Allah" derken son harfi H dır ve rahatlık verir nefese."tanrı" terken son harfi I dır. Nefeste inleme.. oluşturur.Bu bile kutsiyetin farkındalığıdır.Siz şu inadınızdan vaz geçiniz. Allah'ın 99 adını 100 ederek okuyanlarıda günaha sokmayın.Yüreğinizdeki güzelliğe inanıyorum.Ancak Allah yürekleri okuyandır.Fakat kulda duyduğuna inanandır.Bunun için kelimei şahadetin dil ile tasdik edilmesi istenmiştir.Bu bakımdan dahada önemlisi
Söz uçar. Yazı kalır.Yazının vebali büyüktür.Yazarken bin düşünmeli bir yazmalı.Çünkü her okuyan yazılanları okuma anında diliyle tastik ediyor.
Allah, cümlemizi dili dönen,doğruyu söyleyen kullardan eylesin .Amin.

Selamlar.

YAŞAR ŞAŞAR
09.03.2013 22:39:00

Mustafa Bey,Suzan hanımın yorumuna doğrulayacak bir yazı olmuş. Işık dediğin şey eninde sonunda tükenir. Tükenmese bile bir tüketen bulunur.

Yıllarca gözüne ışık olan idareyi atarsan, attığını bulmak için uğraşırsın.Eskinin kıymetini bilmeyen yeniden hayır göremezmiş.Bu "sözcük"ler içinde geçerli sanırım.

selamlar

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ