Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

BEN FELEĞİ GÖRDÜM

Bu bir Bayburt türküsü. Remzi Cavıldak’tan alınma. Ahmet Yamacı derlemiş. Ben Feleği Gördüm’ün bende çok özel bir yeri var. İçel Sanat Kulübü Anadolu Türk Halk Müziği Korosu’nda nota, solfej üzerine kafa yorarken  ilk çözümlemeyi bu türkü üzerine yaptım. Öğretmenimiz Ayşe Yiğit’i saygıyla anıyorum. Üzerimizde çok emeği var. Notayı, solfeji, usulü, yolu yordamı o öğretti bize.
.
Notayı, ölçüyü, ayağı öğrendik. Geriye ne kaldı? Uygulama. İlk uygulamamı bu türkü üzerinde yaptım. Öncelikle adı dikkatimi çekti. “Allah allah! Feleği nasıl görmüş bu bağrı yanık?” dedim kendi kendime. Metni inceledim. Sıra geldi notalı çözümlemeye. Ölçüsü 4/4. Düz ayak. Hüseyni bir türkü. Uğraştım, didindim. Epey ter döktüm. Sonunda çözümledim.
.
6 Şubat Pazartesi günü sabahın seherinde K.Maraş’ta 7,7 şiddetinde bir deprem oldu. Öğle sonrası 7,6 şiddetindeki ikinci bir deprem feleğimizi şaşırttı. Öyle bir felaketti ki bu, bölgedeki 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Köyler, kentler enkaz yığınına döndü. Otuz beş binden fazla insanımız enkaz altında can verdi. Feleği gördük.
.
K.Maraş depreminde Oğuz Paköz de can teslim etti. Kendisi doktordu. Ama doktorluğunun yanı sıra şair ve yazardı. Araştırmacıydı. K.Maraş’ın hafızasıydı. Birçok kitabının yanı sıra “Maraş Senin Nazın Var”ı hazırlayan yazardı.
.
K.Maraş'ın "Bir Güzel Adam"ıydı.  Alkış Dergisi’nin penahıydı. Alkış,  öksüz kaldı dostlarım. Bir Nazar Eyledim’i ve Bizim Köyden İnsan Manzaraları’nı imzalayıp verdim kendisine. Kısa süre sonra telefonla aradı beni: “Hocam, ne güzel bir anlatım. Bir solukta okudum kitaplarını. Biraz uzun yaz be hocam. Bir sigara içiminde bitiyor anlatılar. Hiç olmazsa bir yemek saati süresini bulmalı.” dedi. Teşekkür etti.
Rahmet diliyorum Oğuz Paköz’e.
.
Ben Feleği Gördüm’le noktamızı koyalım:
.
“Ben feleği gördüm taşdan inerken
Kırıldı kanadım cevlan ederken, pervan dönerken
.
Neynim felek neynim ben sana neynim
Kırıldı kanadım cevlan ederken, pervan dönerken
.
Yüce dağ başına kurdum aşhane
Vefasız yar için düştüm daşhane, düştüm daşhane
.
Neynim felek neynim ben sana neynim
Kırıldı kanadım cevlan ederken, pervan dönerken
.
Yanarım yanarım tütünüm tütmez
Yarem içerdendir derman kar etmez, Lokman kar etmez
.
Neynim felek neynim ben sana neynim
Kırıldı kanadım cevlan ederken, pervan dönerken”
.....
(*) Cevlan etmek: Dolaşmak

(**)Pervan dönmek: Pervane böceği gibi dönmek

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ