Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

BELİNİ BERK TUT

Altmışlı yıllar.Babam Horan'da imam.Şimdi Ovakent oldu Horan.Ovakent olunca ne değiştiyse sanki... Eski tas,eski hamam.Horan eski Horan.Bu yer adlarının ikide bir değiştirilmesini ben pek anlamam.Bir kaba sığdıramam.Neden buna lüzum görürler? Akıl erdiremem.Halkın benimsemediği bir ismi, halka sormadan bir köye, kente koymanın izahını yapamıyorum kendime.Halk için, halka rağmen olmaz.Halkla birlikte olmalı ki yapılan düzenleme kabul görsün.
Mevsim son bahar.Harman sonu.Babam hak toplamış.O yıllarda köy imamlarının ücretini köylü verirdi.Yıllık üzerinden belirlenen ücret hane sayısına bölünürdü.Her hane aynı ücreti verirdi.Ha... Bu ücretlendirme buğday üzerinden yapılırdı.İsteyen buğday verirdi,isteyen buğday karşılığı para.Bunun adı "hak" idi.Harman sonu babam hak toplamaya çıkardı.Topladığı buğdayı da köye getirir,kuyulardı.Bir tür ilkel depolamadır kuyulama.
Emin amcamla (İmin a...) Horan'a gittik.Horan'dan buğday getireceğiz.Horan bizim köye (Oğulcuk) 10 km.mesafede.Komşulardan üç eşek aldık.Bir de bizimki...Bindik ikisine.İkisini de önümüze kattık.Vardık Horan'a. Babam buğday'ı Hüseyin (İbas'ın Üsüyün) eniştenin evininin bir bölmesine depolamış.Dört çuval doldurduk.Çuvallar da kendir çuval. Her biri 10 şinik (çinik) alıyor. Attık eşeklere çuvalları. Düştük yola. Ver elini Oğulcuk...
"Dah...Çü...Dah...Çü!.." Eşekler önde biz de hemen peşlerindeyiz.Gözümüzü dört açmışız.Eşekleri takipteyiz.Çuvallar dengede olsun.Çuval düşerse yüklemesi zor.Bizim köyle Horan arasında Yazıçepni (Yaccebni) var.Yazıçepni'ye gelmedik daha.Eşeğin birinin üstündeki çuval devrildi."Aman yaman" dedik,ama ne fayda...Bizim kervan yolda kaldı.Çevirdim öteki eşekleri.Çuvalı yükleyeceğiz de nasıl olacak bu? Emin amcam beni uyardı:
"Yavrım...Belini berk dut.G.tünü sık.Aman dikkat et."
Elleştik. Çuvalı eşeğe yükleyeceğiz.Ben Emin amcamın öğüdüne harfiyyen uydum.Belimi berk tutup g.tümü sıktım."Allah...Bismillah..." deyip çuvalı salladık.Eşek yana çekildi. Birinci deneme başarısız oldu.Eşek dursa zor kötek başaracağız.Durmuyor kör olası.İkinci denemeden de bir sonuç alamadık.Kan ter içinde kaldık inanın...Tam o sırada Yazıçepni tarafından bir yolcu geldi.Bu herhangi bir yolcu değil canım.Olsa olsa Hızır...İmdadımıza yetişti vallaha.Ben eşeği tuttum.Emin amcamla elleştiler. Yüklediler çuvalı eşeğin sırtına.
Köye geldiğimizde gün batımıydı. Dana sığır gelmişti.

16.01.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ