Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

BABA

Bizim horanta kalabalıktı o zamanlar.Çocuktuk ufacıktık.Bir anadan altı erkek,üç kız dokuz kardeştik.Sonraları iki kardeşimiz daha oldu ikinci anamız Firdez anadan.Etti mi on bir...Az yetmez,çok artmaz.Babam çokluktan yana hiç kaygılanmaz.”Allah herkesin rızkını verir.” der.Tüm yük analarımızın omuzlarında.Neler çekti garip analarımız...

Hele de kardeşler arasındaki çekişmeler,itişip kakışmalar,dövüş kavgalar...Anam en çok bu taşkaladan yılardı.Canından bezdirirdik garibimi.İyi zamanımızda “gud”dua ederdi.Çileden çıkardığımızda “bed”duaya başlardı:

“Özümü ömrümü aldınız gıranlar. Çer (çeri) alasıcalar! Allah canımı alsa da gurtulsam elinizden.Baba yiyesiceler...”

Hepsini hak etmişizdir bu kargışların.Çok üzmüşüzdür biçare anamızı.Beni en çok düşündüren “Baba yiyesiceler!” kargışıydı. Babam mı (Biz “ağa” derdik babama) yiyecek bizi? Niye yesin.Babam bize kıyar mı? Anam niye böyle diyor?..Düşünür taşınırdım.İşin içinden çıkamazdım bir türlü.

Sonra sonra anladım.”Baba yiyesiceler”in “baba”sı bir kötü karakter.Kocakarı,cadı.Çocukları kaçıran,pişirip yiyen bir masal canavarı. Yamyam. Anam ona göndermede bulunuyordu.

“Baba” çocuk sahibi erkek. Bilmeyenimiz yok bunu. Bu temel anlamı.Bunun yanı sıra baba’nın birçok anlamı var.Araştırınca öğrendim. Öğrenmenin yaşı mı olur be yav?..Slav dillerinde baba,büyükanne demek.Bakınız nerden nereye.Hintçe’de kutsal din adamına “baba” diyorlar.Yine Hintçe’de baba,”bebe”anlamına da geliyor.Sıkı durun iki anlamı daha var ki okuyunca çok şaşıracaksınız: Baba bir tür kek.Şu bildiğimiz pasta türü yiyecek.Bir de rom aromalı şurup baba sözcüğüyle adlandırılmış.”Ne alaka?” diye sormayın bana.Ne bilem,işte öyle...

Bu girizgahtan sonra babanın çok bilinen bir başka anlamı üstünde duracağım.”Baba” çete reisi, mafya lideri manasına da geliyor.Meşhur “Baba” filmi bunun en güzel örneği.Bizim anlatımızda iki baba var. Biri Baba Yusuf,diğeri Bebe Tahir.

Baba Yusuf Şıh Ömer’in yeğeni.Dilaver Güner’in oğlu.Yusuf Kayseri’de evlerinin önünde oturuyor.Oğlu bakkaldan içecek alacak.Yolun karşısındaki markete gidiyor. Marketin önünde park eden araçlardan biri geri geri park ettiği yerden çıkarken Yusuf’un oğlunu altına alıyor.Araçtakiler hemen inip çocuğu kaldırıyorlar.Yusuf koşuyor.Bakıyor ki çocuk yaralı.Kazaya sebebiyet verenleri alıyor ele. Zaloğlu Rüstem misali,yer misin yemez misin?Adamlar suçlu.

“Dur amca...” falan diyorlar,ama Yusuf’un duracağı yok.Komşularında biri Yusuf’a diyor ki:

“Yusuf ne yapıyorsun? Bunlar Baba Tahir’in adamı...” Baba Tahir de “Bebe Tahir” namıyla maruf bir mafya lideri.

Yusuf hırsını alamamış:

“Bunlar Baba Tahir’in adamıysa ben de bu çocuğun babasıyım.” diyor.Adamları Yusuf’un elinden zor alıyorlar.Bereket versin ki çocuk kazayı ufak tefek sıyrıklarla atlatıyor.

Bu olaydan sonra Yusuf Güner oldu “Baba Yusuf”. Şimdi Şıh Ömer bile yeğenini Yusuf diye çağırmaz.Sadece “Baba” der. Baba,deyince akla “Baba Yusuf” gelir bizim Oğulcuk’ta.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ