Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

AYŞE’YLE MEHMET

Ferhat İle Şirin, Kerem İle Aslı, Emrah İle Selvi, Leyla İle Mecnun,Arzu'yla Kamber...Halk hikayelerimizden bazıları bu saydıklarım. Bunların çoğu efsaneleşmiş. Söylenegelmiş asırlardan bu yana. Hâlâ dillerdeler. Unutulmamışlar.
Böyle bir öykümüz var sevgili dostlar. Afşin dolaylarında bundan yarım asır önce yaşanmış bir aşk hikayesi anlatacağım. Hazır mısınız? Peki, başlayalım:
.
Afşin’in iki komşu köyü Çomu ve Tepebaşı. Aralarındaki mesafe 6 km. Seslensen duyulur. O kadar yakın iki köy. Çomu’nun şimdiki adı Çomudüz. Tepebaşı da Yazıbelen olmuş.

İki tane Çomu ismine rastladım Google’de. Birisi Çorum’un İskilip İlçesine bağlı Çomu köyü. Diğeri Samsun'un Vezirköprü kazasına bağlı Çomu köyü. Bu kısacık bilgiyi de aktarıvereyim.
Bu köylerin adını neden değiştirirler? Aklım ermez. Adını değiştireceğine köylerin kaderini değiştir. Göçü önle. Köylerimiz boşalmasın. İnsanlarımız terki diyar etmesin.
.
Anlatımızın kahramanları başlıktan da anlaşılacağı üzere Ayşe ile Mehmet. Ayşe, Çomudüz köyünden. Mehmet ise Tepebaşılı.

Ayşe, İbrahim Efendi’nin kızı. İbrahim Efendi, köyün ileri gelenlerinden. Varlıklı ,kültürlü, sevilen ve sayılan bir insan. Ayşe; güzel, alımlı mı alımlı bir genç kız. Sırma gibi saçları topuklarını dövüyor. Bir bakışıyla canlar yakmada... Şımarık zengin kızı, burnu havalı. Küçük yaşta annesini kaybetmiş Ayşe. Küçük kardeşi yle öksüz kalmışlar. Öksüzlük zordur. Anneannesi, amcaları ve dayıları bakmış onlara. Babası evlenmiş Ayşe’nin. Analık kahrı çekmişler bir zaman. Üvey anne eline kalmışlar.
.
Mehmet, İbrahim Efendi’nin çobanı. Sesi çok güzel. Koyunları, kuzuları güderken kaval çalar, türküler söyler. Öyle bir yanık sesi var ki köyün bütün kızları Mehmet’e vurgun. Mehmet , yağız delikanlı. Oldukça da yakışıklı... Kızlar onun sesine ve kendisine aşık... Ama Mehmet’in gönlü Ayşe’de. Gönlünü İbrahim Efendi’nin kızı Ayşe’ye kaptırmış. Mehmet’in gözü Ayşe’den başkasını görmüyor.
.
Ayşe, Mehmet’le alay ediyor ,dalga geçiyor:
-Memet, sen boşuna umutlanma. Sen bir çobansın. Ben bir zengin kızıyım. Ben sana varmam.
Mehmet ise ahdetmiş İlle Ayşe’yi alacak. Bir gün Mehmet diyor ki Ayşe’ye:
-Ayşe! Ben seni almazsam bana da Memet demesinler.
.
Gel zaman git zaman, günler geçip gidiyor. Mehmet, amcasının oğluyla bir olup Ayşe’yi kaçırdılar. Hem de ilginç bir yöntemle. Ayşe’yi bir torbaya koydular. Alıp götürdüler.
.
Ayşe’nin yaşı küçük. Arada mezhep farkı da var. Ayşe sunni, Mehmet Alevi. Şikayetçi oldu İbrahim Efendi. Şikayet üzerine Mehmet’i aldılar. Doğru kodese. Bir kaç ay ceza evinde yattı Mehmet. Ayşe, kaçırıldığından dolayı şikayetçi değil.
-Ben dönmeyeceğim baba evine, diyor. Aşkı için her cezayı göze alan, her cefaya katlanan Mehmet’i sevdiğini anlamıştır Ayşe.
.
Taraflar barıştı. Mehmet, araya girenlerin sayesinde ceza evinden çıktı. Ayşe’yle evlenip muradına nail oldu. Düğün yapılmadı. Gelinlik giymek Ayşe’nin içinde bir ukde olarak kaldı. Çocukları oldu üç kız, bir oğlan...
.
Ayşe’yle Mehmet’in küçük kızları Nurşen benim K.Maraş’tan öğrencim. Nurşen, annesine gelinlik giydirdi. Babası da damatlık giydi.Bu nasıl oldu? Burada ben sözü Nurşen’e bırakayım:
“Biz eski Türk filmlerini aratmayan bu hayat hikayesi ile büyüdük. İşte ben de bir gün bir çılgınlık yapıp kendi gelinliğimi anneme zorla giydirdim. Babama ise bir takım, bir de kravat ! İşte gelin ve damadımız hazır."
.
Nurşen, gelin ve damadın fotoğrafını çekip kayda aldı. Sözlerini de şöyle noktaladı:" Hep söylüyorum ve tekrar ediyorum . Böyle anne ve babanın çocuğu olmaktan gurur duyuyorum.”
.
Bu iki güzel insanı, Ayşe ve Mehmet Duman'ı yakından tanırız. Onları ölüm ayırdı. Ah ecel!.. Ayşe’yi ecel aldı. Mehmet, darı dünyada yalnız kaldı. Zaman çok çabuk geçiyor. Mehmet Ayşe’yi kaybedeli on yıl oldu. Mehmet, yalnız bir kuş gibi. Tek kanadı kırık bir kuş. Anılarıyla yaşıyor.
Ayşe’ye rahmet, arkadaşım Mehmet’e de sabır diliyorum.



08.03.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ