Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

AVSINLAMA

Nedir avsınlama? Bizim oralarda bir tür masaj mânâsına kullanılır. Genellikle baş ağrısında etkindir. Şakaklarda mı ağrı? Şakaklar parmak uçlarıyla iyice ovulur. Alında,kulak arkalarında mı? Yine aynı yöntemle ağrıyan bölge bir güzel üfelenir. Üfelemek de ovalamak diye anlaşılmalı.

Yalnız burada bir hususa dikkatinizi çekmek isterim. Bu ovmalar, ovalamalar, üfelemeler kuru kuruya olmaz. Bu eylemi nefesi kuvvetli bir zatı muhteremin yapması lazım. Ne yani nefesi kuvvetli olmak nasıl bir vasıf? Nefesi kuvvetli olmak; duası, şifa talebi Hak katında makbul olmaktır. Bu vasfı taşıyan kişilerin avsınlaması bir başka olur.

Bu kelimenin aslını neslini araştırırsak taa “efsun” sözcüğüne ulaşırız. Efsun, Arapça kökenli. Sihir,büyü gibi anlamlara geliyor. Efsun kelimesinden efsunlama türemiş. Bu kelime de halk ağzında avsınlama olmuş. Yani şimdi avsınlama, bir çeşit büyüleme mi oluyor? Aman sözü daha fazla uzatmayalım. Derin sulara doğru pupa yelken gidiyoruz...Biz en iyisi anlatımıza geçelim.

Boğazlıyan’dayım. Bir ahbabın dükkanına vardım. Hem arı için malzeme alacağım. Hem bir ziyarette bulunacağım. Hem ziyaret, hem ticaret...Ahbabın yanında orta yaşlı biri var. Selam verip selam aldık. Oturdum. Hoşbeş altı boş...Çayımız geldi, içiyoruz. Bu arada tanımadığım şahıs boş boş bakıyor. Tuhaf bir hali var. Bizim ahbap pat diye sordu:

“Akraba! Sen avsınlama bilir misin?”

Hoppala!...Damdan düşer gibi sordu soruyu. Baktım ciddi. Cevap bekliyor.

“Yok arkadaş. Ben avsınlamayı bilmem.” dedim. Sonra da babamın hastaneden nasıl apar topar taburcu edildiği hadisesini anlattım. Sebebi bu avsınlama. Okuyup üfürme...”Derman Sendedir”de teferruatlı yazdım. Merak eden dostlar okuyabilir.

“Bu muhterem avsınlanacak. Avsınlanınca kendine geliyor. Geçen ava gittik. Bağırdım,çağırdım. Sesimi duymadı. Tüfek attım. Oralı olmadı. Avsınlayınca açıldı.”dedi

Biz bunları konuşurken kapıdan birileri seslendi:

“Ömer! Ömer!”

Adı Ömer’miş üçüncü şahsın. Bir seslenene baktı Ömer. Bir bizim ahbaba... Ahbap Ömer’i çağırdı yanına. O da vardı masanın yanına diz çöktü. Bizim ahbab başladı avsınlamaya. Elleriyle başını ovalarken mırıl mırıl okuyup üflüyor. Elleriyle şahsın kafasını sıkıyor hafiften. Avsınlama bitti. Ömer doğruldu:

“Sağ olasın. Gendime geldim. Ağrım sızım galmadı.” dedi. Sonra da çıktı gitti.

Ben bu bahirde pek de yabancı olmadığımı anlatmak için dedim ki bizim ahbaba:

“Felak ve Nas sureleri,nazar duası okuyup üfledin. Şifa niyetine masaj yaptın değil mi?”

Şöyle konuştu:

“He akraba... Üç gulhü,bir elham, bi de allahüla! İpden alır adamı vallaha!..”

26.11.2014
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ