Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ASRİ GURBET

Ali Kızıltuğ da ömür defterini kapadı. 1944 yılında Mursal’da başladığı hayat yolculuğunu Ankara’da noktaladı. Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde doğdu Kızıltuğ. Yoksul bir aileye mensuptu. Kalabalıktılar. Yedi kardeş; ana, baba dokuz baş horanta… Az yetmez çok artmaz. Babası köyün sığır çobanıydı. Başka bir gelirleri de yok. O çocukluk günlerini şöyle dillendirir aşık:
.
“Köyün sığırını babam yayardı
Aldığıyla yedi gardaş doyardı
Odaya varıncı dayım guvardı
Benim o köylerde çok alacağım var”
.

Geçim sıkıntısından gurbette aradı rızkını. Bir dilim ekmek uğruna Mursal’ı terk etti. Terk etti de gönlü orada kaldı. Ankara’da mesken tuttu. Emekliliğinde döndü Mursal’a. Lakin bu kez de hastalık yakasını bırakmadı. Mursal'a doyamadı. Ankara'ya dönmek zorunda kaldı. Ankara’da tedavi gördüğü hastanede Hakk’a yürüdü. Takvimler 13 Aralık 2017’yi gösteriyordu. Kızıltuğ, 73 yaşında can kuşunu uçurdu.
.
Ali Kızıltuğ’un asri gurbete sitemini, kahrını anlatan bir deyişi var. Gurbet gezen bizim gibi köy kökenlilerin hislerine tercüman olmuş ozanımız. Bizim köyleri de anlatmış bu deyişinde. Kendi kaderine terk edilmiş, kendi yalnızlığını yaşayan eski yurtları… Deyişin çok bilinen iki kıtasını yazayım:
.
“Asri gurbet harab etmiş köyümü
Bülbül gidip baykuş konmuş gel hele
Ben ağayım ben paşayım diyenler
Kapıları kitlemişler gel hele

Gel hele de dudu dillim gel hele
Gel hele de ben öliyim gel hele

Bir ev burda bir ev karşıda kalmış
Sorun hele bizim komşular n'olmuş
Kırk senelik ağaç kurumuş kalmış
Bizim köye benzemiyi gel hele

Gel hele de dudu dillim gel hele
Gel hele de ben öliyim gel hele”
.

Ali Kızıltuğ kendine özgü yorumuyla halk şiirinin önemli bir temsilcisiydi. 103 plak ve 87 kaseti bulunuyor. Kaydedilmiş 2 bin 160 eseri biliniyor. Bu eserlerden 550 tanesi başka sanatçılar tarafından yorumlandı. Şiirleri, deyişleri, türküleri kaldı bize yâdigar. Sesi, nefesi… Dünyalar durdukça gök kubbede sadasıyla yaşayacak.
Ben de Asri Gurbet’i kendimce çalar söylerim. İçlenirim. Bir hoş olurum.
.
Ali Kızıltuğ 2011’de İstanbul'da Sivaslı Sanatçılar Birliği tarafından adına düzenlenen ''Ustaya Saygı'' programında “Yılın ozanı” seçilerek onur plaketi aldı.2012 yılında Ankara Halk Ozanları Derneği de ''Yılın Ozanı'' ödülü verdi Ali Kızıltuğ’a.
.
Avazeyi bu âleme salıp giden Ali Kızıltuğ’a rahmet diliyorum. Devri daim ola!

14.12.2017
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
16.12.2017 11:47:00

Eyvallah aziz dostum. Selamın başım gözüm üstüne. O yurtlar, eski yurtlar göç yüzünden boşaldı.Bize oraların hasreti kaldı ne çare! Bir de gönül telimizi titreten o güzel insanlar göçünce ötelere kalakalıyoruz.Hüzünlenmemek elde değil.
Selam ve saygıyla efendim.

ABDULKADİR ÇAPANOĞLU
15.12.2017 12:02:00

Varıp gideceğim gine baba yurduna
Benim o ellerde çok alacağım var

Sevgili Mustafa Beyciğim, nice güzel büyüklerimizi genç yaşta toprağa verdiğimiz o ellerde bizimde çok alacağımız var. Çok duygulandım, iç çekerek ağladım. Sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ