Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ASKIDA EKMEK

Mersin’de bir fırın.Hadi adını da yazalım:Aktaş Fırını. Askıda ekmek uygulaması başlatmış.Buna kampanya da diyebiliriz.Güvenevler Mahallesi’nde Mersin Forum civarında Aktaş Fırını.Bu uygulamanın nasıl yapıldığını anlatacağım.Önce esin kaynağına bir göz atalım:

İtalya'da Venedik‘in kenar mahallelerinden birinde, bir kafe-bar. İçeri giren müşterilerden biri, barmene:

"Due caffee, uno sospeso (iki kahve, biri askıda)”der. İki kahve parası verir, bir kahve içip gider. Barmen de duvar üzerinde asılı duran çiviye bir küçük kâğıt asar. Biraz sonra kafe-bara iki kişi gelir. Onlar da:

“Trio caffee, uno sospeso(üç kahve, biri askıda) “derler, üç kahve parası verirler ve iki kahve içtikten sonra çıkıp giderler. Barmen "askı“ ya yine bir küçük kâğıt asar. Bu, gün boyu böyle sürer.

Bir süre sonra kahveye, üstü başı biraz eski püskü, belli ki yoksul bir kişi gelir ve barmene: "Uno caffee sospeso (Askıdan bir kahve)” der. Barmen hemen bir kahve hazırlar ve yeni müşterinin önüne koyar. Yoksul kişi kahvesini içtikten sonra para ödemeden çıkıp, gider. Barmen ise duvardaki askıya taktığı kâğıtlardan birini koparır, parçalayıp çöp kutusuna atar.

Ne ince bir davranış değil mi? Gün olur bir çay,bir kahve,bir simit parası olmaz cebinizde.İşte öylesi demlerde askı imdada yetişiyor.Ya hali vakti yerinde olmayanlar! Onlar için de askı can simidi.

İtalya’daki “İki kahve,biri askıda” uygulaması ,Aktaş Fırınında “İki ekmek,biri askıda” biçiminde yapılıyor.İsteyen bir ekmek alıp iki ekmek parası ödüyor.Ekmeğin birisi askıya fiş olarak asılıyor.Askıda fişi gören ihtiyaç sahibi “Askıdan bir ekmek”diyor ve para ödemeden çıkıp gidiyor.Fırıncı da askıdan bir fiş alıp çöpe atıyor.

Bu uygulamanın Diyarbakır’da Suriçi’nde bir fırında da yapıldığını gördüm.Yaygınlaşması en halisane temennimdir.

Böylelikle ekmeğin parasını veren de,ekmeği alan da birbirini görmüyor.Bir yardımlaşma,dayanışma yolu.Keşke her yerde uygulansa...

11.02.2013
OKUR YORUMLARI
sayha
11.02.2013 19:12:00

sAYIN TOPALOĞLU;Hayırı askıya asalım ihtiyacı olan alsın.Fakat kime güvenerek yapmalı bu işi.Askıya asanamı? Askıdan alana mı? Keşke bu kadar güvenilir insanlarımız olmuş olsa ne güzel olurdu bu uygulama. Öğrenciler için ne çok işe yarardı.Fakir fukara fırında ekmeğini,kafede çayını hazır bulurdu. Hemde insan yediği içtiğinin şükrünü eda etmiş, zekatını ödemiş olurdu.

Ahlaki değerlerin yüksek olduğu toplumda, aç canlı bulunmaz.Kimse kimseye boyun eğmez diye düşündürdü bu uygulama beni.

Çok güzel bir gözlemi kaleme almışsınız. Kaleminiz var olsun.



Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ