Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ANAM ŞEHİTLİK BİZE DÜŞTÜ

(Kayseri’de şehit olan askerlerimiz için yazdığım şiir... Yavrularımızın ruhları şad, mekanları cennet olsun... Sebahattin Aslan)
.
Şehidin kanı bugün kara düştü
Yasımız ana, baba, yâra düştü
Kimimiz sözlü, kimimiz tezkereci
Anam şehitlik bugün bize düştü
.
Erciyes'in düzünde patlayan bomba
Bir arkadaşım önde ikisi yanda
Anam toz duman oldu ortalık bir anda
Anam şehitlik bugün bize düştü
.
Tezkere için sayarken birkaç ayı
Özlemiştik ana,baba,yarı,sılayı
Rüyamda bulanık gördüm o bizim çayı
Anam şehitlik bugün bize düştü
.
Kahpe tuzak bize kara kışı seçti
'Gelirim' dedim anam son tren de kaçtı
Bizden önce kara haberimiz uçtu
Anam şehitlik bugün bize düştü
.
Kimimiz Karadenizli, kimimiz Egeli
Kimimiz mavi, kimimiz ela gözlü
Biri var ki aşkı yüreğimizde gizli
Anam şehitlik bugün bize düştü
.
Cebimizde var biraz para çarşıya
Yarısı telefon, yarısı sigara, çaya
Bir çay içerdik gelirsek bir araya
Anam şehitlik bugün bize düştü
.
Bizim evrak Kayseri'ye yazılmış
Kışlamızda bölük bölük dizilmiş
Bizim için birkaç mezar kazılmış
Anam şehitlik bugün bize düştü
.
Mehmet şehit oldu yazın mezar taşına
Girersem sözlümün hayaline düşüne
Bayramdan bayrama gelin mezar taşıma
Anam yasımızı tutmak size düştü...
.
Sevgili Sebahattin Aslan 17 Aralık Cumartesi günü Kayseri’de bir hain pusuda kara toprağa düşen 14 şehidimizi anlatmış bu şiirinde. Hislerimize tercüman olmuş. Hayatının baharında kara toprağa düşen babayiğitler. Ağlayan, karalar bağlayan analar... Bizim de içimiz kan ağlıyor. Bir düğüm gırtlağımızda... Neler duyuyoruz? Duygularımızı , duyup da anlatamadıklarımızı ak kağıda dökmüş Sebahattin Aslan. Ne güzel etmiş. Ellerine sağlık.
.
Sekiz dörtlükten oluşmuş şiir. Koşma biçiminde yazılmış. Şiirin başlığı aynı zamanda nakarat olmuş. Başlık ve bağlantı dizesi “Anam şehitlik bize düştü” yedi dörtlüğün son mısrası olmuş. “Ana, anam” sözcükleri tam on üç kez kullanılmış. Ah analar, analarımız... İlk dörtlüğün ikinci dizesi “Yasımız ana, baba, yâra düştü” ile son dörtlüğün dördüncü dizesi “Anam yasımızı tutmak size düştü” dizeleri, bağlantı dizesiyle anlam bütünlüğü oluşturuyor. Biz şehit düştük. Yasımız anaya, babaya, yâre...size düştü. Siz dediği Sebahattin Aslan’ın sadece şehitlerimizin yakınları değil hepimiziz. Ulusumuz bizler...
.
Bir de son dörtlüğün üçüncü dizesi "...mezar taşıma" tamlaması yerine "...mezarımın başına"yla sonlanmalı. Çünkü bu dörtlüğün ilk mısrasında da "...mezar taşına" söz öbeği kullanılmış. Tekrara düşülmüş.
.
Şiir şehitlerden birinin ağzından yazılmış. Birinci kişili anlatıcı. Şehidimiz “anam” diyor. Anaya sesleniyor. Bunu da bağlantı dizelerinde dile getiriyor: “Anam şehitlik bize düştü”. Şiirin tamamında bu bütünlüğü görüyoruz. Sadece ilk dize (Şehidin kanı bugün kara düştü) bir gözlemci anlatışı. Yani üçüncü kişili anlatıcı. Bence bu dize “Şehit olduk bugün al kanımız kara düştü” olursa şiirin bütününde özne birliği sağlanır.
.
Bu şiiri okuyunca Yahya Kemal Beyatlı’nın “Akıncılar” şiirini hatırladım. Akıncılar’da da birinci kişili anlatıcı var. O şiir “Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik” dizesiyle başlar. Şehit düşen askerlerin ağzından (biz) anlatılır duygu ve olaylar.
.
“Anam Şehitlik Bize Düştü” yürek dağlayan bir şiir. Lirizmin doruklarında. İnsanı alıp götürüyor. Üryan ediyor, büryan ediyor, giryan ediyor.. .
Dileğimiz böyle acılı olaylar nihayetlensin. O güneşler batmasın.İnsanımız ölmesin. Analar ağlamasın. Anaların yüzü gülsün. Karalar bağlamasın Anadolu. Ülkemize huzur gelsin, barış gelsin...
Teşekkürler Sebahattin Aslan. Gönlü güzel kardeşim. Seni sevgiyle selamlıyorum.

24.12.2016
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
02.01.2017 14:00:05

Muhsin Öğretmenim,
Çok haklısınız. Şiir teknik olarak incelenirse koşma biçiminde yazılmış. Ölçü şaşmış bazı dörtlüklerde.Ama duyguların söze dönüşündeki içtenlik tekniği mekniği bir yana bıraktırıyor. Üslupdaki yalınlık, samimiyet...Bizi alıp götürüyor, gam ve gussa denizlerine.
Bilmukabele teşekkürler aziz dostum.

Muhsin Köktürk
28.12.2016 11:48:00

Değerli Dostum,
Şiir içerik olarak duygularımızı tümüyle yansıtıyor. Ancak kimi dizeler on bir, kimi dizeler on iki, kimi dizeler de on üç heceyle oluşturulmuş. Dolayısıyla hece ölçülü gibi görünen, ancak ölçüsüz bir şiir olmuş. Kuşkusuz burada önemli olan şiirin biçimselliği değil özü. Bu eleştiriyi sizden cesaret alarak yaptım. Çünkü siz de birtakım eleştirilerde bulunmuşsunuz haklı olarak. Bizim eleştirimiz branşımızın gereği. Ama yanık yüreklerimizin yanında devede kulak kalıyor eleştirilerimiz.
Sayın Sebahattin Aslan'a gönülden duyguları ve duyarlılığı için sonsuz teşekkürler...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ