Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ANA NİYE GELMEDİN?

Askere gidecek Hacı abi. Hacı abi, Tahsin ağamın büyük oğlu. Tahsin ağam büyük amcamızdı.Biz ona "Tahsin ağa" derdik. Eşi Emine bacı anamın eltisi, Sanki iki bacı gibiydiler anamla. Ne çare kader... Genç yaşta felek aldı Emine bacıyı. Çoluk çocuk ögsüz kaldı. Anasızlık zordur. Bu acıyı çeken bilir.

Tahsin ağam ne yapsın? Hem babalık, hem de analık yaptı çocuklarına. Kolay değildi. Ama her cefaya katlandı. Yavrularına kol kanat gerdi.
Aç açık bırakmadı. Anasızlığın acısını hissettirmemek için çırpındı.

Tahsin ağamın büyük oğlu Hacı, askerlik çağına gelmiş. Vatan vazifesi için askere gidecek. Tahsin Ağam buruk bir sevinç yaşıyor. Oğlu büyümüş de asker olacakmış. Ne mutlu... Ama Emine bacı göremedi bu günü. Bu yüzden Tahsin ağamın sevinci buruk. Bir yanı gülüyor yüzünün, öte yanı ağlıyor.

Sabah askere giden gençler için tören düzenleniyor köyde. Törende Yusuf abimde hazır ve nazır… Nasıl hazır olmasın ki Hacı abi, hem emmi oğlu, hem de can ciğer arkadaşı. Yusuf abim bakıyor ki askere giden gençlerin anaları yavrusuna sarılmış. Hacı abinin anası yok. Boynu bükük. Gözleri yaşlı... İçi bir hoş oluyor.

Kınalı kuzular dualarla yolcu ediliyor. Yusuf abim geliyor eve. Anam bir şeylerle meşgul. Rahmetlinin hiç işi bitmezdi zaten. Yusuf abim:

-Ana ne yapıyorsun?..

Anam:

-Oğlum,Yusuf’um anayın işi mi biter...

Yusuf Abim çok üzgündür. Bitmeyen işleri nedeniyle ihmalkarlığına kızgındır anamın. Bir yanardağ gibi patlıyor Yusuf abim:

-Ana!.. Hacı asgere gitti.

-Gule gule gitsin yavrım. Hayıllı teskireynen gessin iyşallah…

-Herkesin anası ordaydı. Sen niye gelmedin ana?.. Hacı seni anası bilirdi. Sen onu yollamıya niye gelmedin ana?

Yusuf Abim bir söylüyor iki döküyor. Anam da anlıyor hatasını. Lakin iş işten geçmiş. Sarılıyor Yusuf abime. Öylece ana oğul uzun süre
ağlaşıyorlar...

19.03.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ