Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

AMAN AYŞE!

Mut yöresinde Türkmen mengisi olarak bilinir. Musa Eroğlu’nun yorumuyla su gibi akar. Dinlemelere doyamazsınız. Ben sözlerini yazayım. İlk ikilikten sonra gelen dörtlük bağlantı bölümüdür. İkiliklerden sonra bağlantı(nakarat) tekrar edilmelidir:
.
Giyinmiş kuşanmış yayladan gelir
Bize bu ayrılık Mevla’dan gelir

Aman Ayşe’m yaman Ayşe’m
Dağlar başı duman Ayşe’m
Dağlar başı duman olsa
Seni burda koymam Ayşe’m

Aşağıdan gelir Urum (Türkmen) koyunu
Selviye benzettim yarin boyunu
.
(Bağlantı)
.
Kınanın okkası çıktı elliye
Benden selam olsun esmer benliye
.
(Bağlantı)

.
Kaynım Necmi emekli bankacıdır. Kayseri’de İş Bankası’nın Sanayi Şubesi’nde işe başladı. Çandır, Gölcük, Mut ve Silifke şubelerinde servis şefliği yaptı. Kıdemli servis şefi olarak emekli oldu. Sevilen,sayılan bir simaydı. Mudiler ve bankacılar ona “Goca şef” dediler. Silifke’yi mekan tuttu. Orada yaşıyor. Emekliliğin tadını çıkarıyor.


Necmi Bey, bankacılık yıllarını anlata anlata bitiremez. Yaşadıklarının bir kısmını Seher Yeli’nde anlatmıştır. Yeni bir kitap hazırlığında. O kitabında da anlatacağı çok şey vardır. Bunu adım gibi biliyorum.
Şimdi şöyle söylendiğinizi duyar gibiyim: “Hoca, Türkmen mengisiyle başladın. Sözü bir başka mecraya taşıdın.” Haklısınız. Bağlamaya çalışayım. Biraz sabırlı olun cancağızım.


Necmi Bey Ayfer Hanım'la evlidir. Uyumlu bir çift. Mutlu bir evlilik onlarınki. Bir gün Ayfer Hanım rahatsızlandı. Sevk kağıdıyla doktora götürdü eşini goca şef. Doktor iğne ilaç yazdı. Aynı gün çalışma saati bitiminde müdür Necmi Bey’i çağırdı. Necmi Bey geldi makama:
-Buyur müdür bey.


Müdürün önünde Necmi Bey’in doktora onaylattığı sevk kağıdı. Müdür kağıda bakıyor. Kısa bir sessizlik. Soğuk bir edayla sordu müdür:
-Necmi Bey! Ayşe Hanım kim?
-Eşimdir müdür bey...
-Yaaa... Öyle mi? Peki Ayfer Hanım neniz oluyor?
-O da eşim efendim...


Müdür sesini yükseltti. Öfkelendiği her halinden belli:
-Necmi Bey! Sen iki evli misin? Bu bizim mensubumuza yakışmaz. Hakkınızda hemen işlem yapacağım.
Goca şef güldü:
-Yahu müdür bey. Ne iki evliliği? Eşim Ayfer’in nüfus kaydında adı Ayşe. Çocukluk ismi Ayfer...Yani Ayşe'yle Ayfer aynı kişi.


Müdür, kısa bir süre durakladı. Duruma vakıf olunca o da başladı gülmeye:
-Hay allah... Ben de neler düşünmüştüm, dedi.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ